Απολογισμός δράσης ΔΣ Καλαμάτας

Το νέο ΔΣ που εκλέχθηκε  τον Μάρτιο του 2011 στην  Γενική Συνέλευση  του Αγρινίου ήρθε αντιμέτωπο με καινούργια δεδομένα με ανατροπές σε ζητήματα Παιδείας, πού έφεραν ο Καλλικράτης και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές. Ήρθε αντιμέτωπο με την διατήρηση κατακτήσεων και όχι διεύρυνση πού μέχρι τότε μπορούσε να βάζει σαν στόχο. Δημιουργήθηκαν σχολεία πολλών ταχυτήτων.

Δεν υπήρξε ενιαία αντιμετώπιση  στις μεταφορές στην σίτιση ακόμα και στις τοποθετήσεις καθηγητών μουσικής. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν ελλείψεις και μάλιστα με πολύ μεγάλα ποσοστά απώλειας διδακτικών ωρών. Εγκαταλείπεται σταδιακά το ενιαίο της δημόσιας παιδείας  αφού οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά και κοινωνικά στις αυξημένες απαιτήσεις των σχολικών μονάδων. Τα Μουσικά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία έχουν ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης, αυξημένο αριθμό προσλήψεων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες για την διδασκαλία τόσο των Μουσικών όσο και των Καλλιτεχνικών μαθημάτων, υλικοτεχνική υποδομή, κατασκευή και συντήρηση κατάλληλων σχολικών κτηρίων, σίτιση των μαθητών και μεταφορά αυτών. Το ότι οι μαθητές είναι κάτοικοι διαφορετικών δήμων περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και επιφέρει αναστατώσεις στους εμπλεκόμενους δήμους. Η πρόταση της Ένωσης να δημιουργηθεί ενιαίος κρατικός φορέας για την δωρεάν μεταφορά και σίτιση και με οργάνωση σε επίπεδο περιφέρειας με την απευθείας επίβλεψη και ευθύνη του  Υπουργείου Παιδείας για τα Μουσικά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία  αποδείχτηκε  αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη αυτών των σχολείων.

Το νέο ΔΣ από την ανάληψη των καθηκόντων του, επεδίωξε και επιδιώκει από την Πολιτική ηγεσία ξεκάθαρη τοποθέτηση για το μέλλον και τον χαρακτήρα αυτών των σχολείων, πού αγάπησαν τα παιδιά μας, στήριξαν και αγκάλιασαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Καμία ανταπόκριση δεν βρήκαμε. Ολες οι πόρτες ήταν κλειστές. Οπου άνοιξαν σε επίπεδο υπηρεσιακό, οι απαντήσεις ήταν απαξιωτικές, όπως η τελευταία πού δοθηκε τον Γενάρη σε αντιπροσωπεία Γονέων και μαθητών, μετά από κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο. «Του χρόνου θα είναι χειρότερα» μας είπαν κυνικά Το ομολόγησε και επίσημα η πολιτική ηγεσία με την τελευταία προσβλητική ανακοίνωση για τις τελευταίες 546 προσλήψεις ωρομισθίων.. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αρνείται να μας δεχτεί και να μας ακούσει.

Το ΔΣ κινήθηκε χρονολογικά σε μία σειρά κινητοποιήσεων με στόχο την ομαλή λειτουργία των σχολείων πού κινδυνεύουν απο την έλλειψη μεταφοράς και των πολλών κενών σε μαθήματα μουσικής και Καλλιτεχνικής  Παιδείας. Αναφέρουμε επιγραμματικά τις συνεδριάσεις και κινητοποιήσεις πού πραγματοποιήθηκαν, μετά από την Συνέλευση της Κορίνθου, αφού γιά τις προηγούμενες έγινε απολογισμός στην Κόρινθο.

Να επισημάνουμε ότι στην  σύγκλιση του ΔΣ  τον Ιούλιο στα Γιάννενα έγινε ανανέωση μελών ΔΣ, σύμφωνα με την κατάταξη των αναπληρωματικών πού αποφάσισε η Γενική συνέλευση της Κορίνθου. ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΣ.   Οι συνεδριάσεις του ΔΣ στην περιφέρεια με ανοικτές και ζωντανές διαδικασίες          συντέλεσαν ώστε να υπάρχει μεταξύ μας μία συν αντίληψη των πραγμάτων, μια βασική και θεμελιώδης συμφωνία, που δοκιμάζεται και επιβεβαιώνεται πάντα από δημοκρατικές διαδικασίες. Μας δόθηκε η δυνατότητα αυτή, με την δική σας οικονομική συνδρομή σύμφωνα με το καταστατικό και πού αξιοποιήσαμε κατά τον καλύτερο τρόπο. Για να συνεχιστεί αυτό πού το κρίνουμε απαραίτητο, πρέπει να καταθέτουν οι σύλλογοι  έγκαιρα την οικονομική τους συνδρομή.

1η συνεδριαση 6/7/2012 στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

1        Ενημέρωση

2        Παραίτηση Αντιπροέδρου Αντάρα Φώτη και Πυνηρτζή Γιώργου λόγω αποφοίτησης των παιδιών τους.

3    Συμπλήρωση κενών θέσεων των μελών του ΔΣ, με τους αναπληρωτές σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής συνέλευσης της Κορίνθου. (Μπόζιου Θωμαίς, Αλεξάκη Μαρία και αναπληρωματική η  Καρούσου Κατερίνα).

4     Νέα συγκρότηση σε σώμα για την συμπλήρωση  των θέσεων αντιπροέδρου και ταμία. Νέος αντιπρόεδρος Παπαδούλης Κώστας, Νέα ταμίας η Αλεξάκη Μαρία.

5     Λήψη απόφασης και σχέδιο δράσης με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής έναρξης των σχολείων για την νέα σχολική χρονιά.(Μεταφορές-Καθηγητές-βιβλία κλπ

Αποχαιρετήσαμε  το ιδρυτικό μέλος και αγαπητό μας επί τόσα χρόνια στις επάλξεις ,  αντιπρόεδρο  Φώτη Αντάρα από τη Σιάτιστα. Ο Φώτης κρατούσε πάντα δυναμικά τις ισορροπίες, και λειτουργούσε  με ενωτικό πνεύμα.. Επίσης αποχαιρετήσαμε τον Γιώργο Πυνηρτζή από Ηράκλειο, από τα πρώτα μέλη της Ένωσης  πού συνέβαλε αποφασιστικά στην ενότητα και στην σωστή διαχείρηση του Ταμείου. Κρατάμε σαν πολύτιμη παρακαταθήκη τα αποχαιρετιστήρια λόγια του συγκινημένου  Αντιπροέδρου που αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η προσπάθεια να συντονισθεί η Πανελλήνια Ένωση στο απλό: Να συντονίσουμε τον αγώνα ώστε να υποστηρίξουμε με δημοκρατικές διαδικασίες και σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις με βάση πάντα το καλό των σχολειών και των παιδιών μας.  Τον σημαντικό ρόλο και Δημόσιο χαρακτήρα των σχολείων μας, που έχει ανάγκη ο Λαός μας, και πού απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Την επισήμανσή του   πως τα ίδια θέματα εξακολουθούν να μας απασχολούν κάθε χρόνο που πάντα λύνονται μερικά από αυτά  με κινητοποιήσεις συλλογικές και δυναμικές σαν αποτέλεσμα της ενεργούς συμμετοχής και κινητοποιήσεων  ώστε  να συνεχίσουν να μας λαμβάνουν υπόψη τους ως συνομιλητές οι φορείς της Πολιτείας που αγωνιούμε με ειλικρίνεια για την συνέχιση των σχολείων αυτών. Όλοι για έναν κι ένας για όλους, είναι το σύνθημα της επιτυχίας μας κατέληξε. Θυμίζουμε εδώ την περίπτωση της Χίου και της Κορίνθου, πού καταφέραμε να τα κρατήσουμε τα σχολεία μέσα από την άμεση παρέμβαση και κινητοποίηση, τόσο του τοπικού συλλόγου αλλά και της Πανελλήνιας Ενωσης..

Στίς 31/7/2012 στείλαμε επιστολή όπου προβλέπαμε ότι θα υπάρξει ζήτημα στις μετακινήσεις αν το Υπουργείο δεν λάβει εγκαιρα τα μέτρα του, με τροποποίηση της ΚΥΑ. Δυστυχώς πέσαμε μέσα στις προβλέψεις μας και τα σχολεία άρχισαν με οξυμένο το ζήτημα της μεταφοράς.

Στίς 27/9/2012 εκδόσαμε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό τού Υπουργείου, πού σε προγραμματισμένη συνάντηση, μας υποδέχθηκαν σύμβουλοι άσχετοι με τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία. Στην πραγματικότητα  εξέφρασαν την πολιτική βούληση του Υπουργείου, πού θέλει να απαλλαγεί από αυτά τα σημαντικής παιδαγωγικής και πολιτιστικής προσφοράς σχολεία. Οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας  ξεκάθαρες πού προδίκαζαν το μέλλον. Στην ίδια ανακοίνωση εξαγγείλαμε  την μεγάλη μουσική και καλλιτεχνική διαμαρτυρία της  Τρίτης 2 Οκτωβρίου  όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης και η Περιφερειακή σύσκεψη των συλλόγων γονέων της Μακεδονίας.

Μεγάλη επιτυχία είχαν οι κινητοποιήσεις. Τα σχολεία της Αττικής κινητοποιήθηκαν μετά από συσκέψεις πού έκαναν. Σημαντική η συμβολή της Γραμματέας Κατερίνας Αθανασίου και  του μέλους του ΔΣ από τα Καλλιτεχνικά Σχολεία Γιάννη Αδριανού, πού σήκωσαν το βάρος της διαμαρτυρίας αλλά και πολλών μελών των ΔΣ και των συλλόγων των σχολείων της Αθήνας ειδικά του Ιλίου και του Αλίμου, αλλά και του Πειραιά. Υπήρξε  απουσία από τις κινητοποιήσεις του  ΔΣ του Συλλόγου της Παλλήνης όχι όμως και των γονέων από τον συγκεκριμένο σύλλογο.

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

2η συνεδρίαση 6/10/2012 Θεσσαλονίκη  αμέσως μετά την κινητοποίηση στην Πλατεία Αριστοτέλους και την πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ  της συνεδρίασης ήταν:

1        Ενημέρωση

2        Πρακτικό παράδοσης παραλαβής του ταμείου από τον Πυνηρτζή στην Αλεξάκη,

3        Εκτίμηση για το πώς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά.

4        Λήψη απόφασης και σχέδιο δράσης με σκοπό την εξασφάλιση της αποκατάστασης από τις ελλείψεις σε κάθε επίπεδο. (Μεταφορές- Καθηγητές- βιβλία κλπ)

Στην θεσσαλονίκη παραυρέθηκε αφού προσκλήθηκε και εκπρόσωπος της ΑΣΓΣΜΕ, όπου εξέφρασε την συμπαράσταση και κάλεσε γιά την ενότητα σε κοινούς αγώνες ίλης της Δημόσιας εκπαίδευσης πού κινδυνεύει από ιδιωτικοποίηση. Αποφασίσαμε από κοινού σε κινητοποιήσεις πού πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με αιχμή τις μεταφορές.

Τελικά ο κοινός αγώνας είχε αποτέλεσμα, αφού δόθηκαν παρατάσεις έως τον Ιούνιο  τού 2013.

Αν δεν αλλάξει η ΚΥΑ  και κυρίως αν δεν υπάρξει η πολιτική βούληση τού χρόνου με το καλημέρα θα έλθουμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Στην επαρχία βέβαια όσοι Δήμοι εφάρμοσαν την νέα ΚΥΑ, τα σχολεία αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα. Καθημερινά παιδιά αποχωρούν, γιατί δεν μπορούν λόγω απόστασης να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του σχολείου. Και λόγω φυσικά οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών τους.

3η Συνεδρίαση 1/12/2012 ΒΟΛΟΣ

Ενημέρωση

1  Απολογισμός από τις κινητοποιήσεις και συμπεράσματα για την παραπέρα δράση μας.

2 Εκτίμηση για τις επιπτώσεις του μνημονίου και του Προϋπολογισμού στα ζητήματα της Παιδείας Λήψη απόφασης και σχέδιο δράσης σε κάθε επίπεδο..(Μεταφορές- Καθηγητές- βιβλία κλπ)

3 Οικονομικές εκκρεμότητες και λήψη αποφάσεων τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων

4  Έγκριση δαπανών του ΔΣ στην Θεσσαλονίκη

5  Λήψη απόφασης για τον τόπο διεξαγωγής της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης

6  Ότι προταθεί

Στον Βόλο αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις αφού τα κενά ξεπερνούν τις 12000 ώρες εβδομαδιαία. 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ.

προτάθηκε και έγινε  πράξη η σύγκλιση  συσκέψεων περιφερειακών  για την επιτυχία των κινητοποιήσεων.

Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στην Αθήνα την Πελοπόννησο, στο Ηράκλειο της Κρήτης στην Σιάτιστα στην Καβάλα και στο Βαρθολομιό. Η επιτυχία της κινητοποίησης ήταν μεγάλη, τόσο στη Αθήνα, όσο στην Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Εκδόθηκε σχετικό δελτίο τύπου πού αποτύπωσε την επιτυχία των κινητοποιήσεων και αποτελεί μέρος του Απολογισμού δράσης.

Στις 6/2/2013 εκδόσαμε δελτίο τύπου με τίτλο ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ, πού αποτελεί τμήμα του απολογισμού.

ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ

«Η πανελλαδική απεργία στις 20 Φλεβάρη μπορεί  με την συμμετοχή μας, να γίνει βήμα για την διάδοση στα αγωνιζόμενα τμήματα του λαού μας και των δικών μας ενωτικών προσπαθειών για την στήριξη της δημόσιας παιδείας, της μουσικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, που απειλείται με κατεδάφιση. Με την συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις με την διακίνηση υλικού (τρυκάκια ανακοινώσεις, πανώ κλπ), όπως κάθε σχολική κοινότητα κρίνει.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οφείλει η σχολική κοινότητα να αποκτήσει την δική της σχέση με την κοινωνία πού αγωνίζεται, την κοινωνία πού ζητά να κατακτήσει την εργασιακή της αξιοπρέπεια, τις μεγάλες αγωνίες και αξίες του ανθρώπου, καθώς και την ανεξαρτησία και ελευθερία της δικαιωσύνης.

Τέλος

Ενώ θα παλεύουμε για τις διεκδικήσεις μας, παράλληλα θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενότητας των δυνάμεων μας με το σύνολο των σχολικών κοινοτήτων και την κοινωνία πού αγωνίζεται, προσπαθώντας για την δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου για την στήριξη την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης,  για μια δημόσια δωρεάν Παιδεία, όπου η τέχνη, η μουσική, ο πολιτισμός  θα έχουν   πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο.

Ο αγώνας για δωρεάν δημόσια παιδεία είναι ταυτόσιμος με τον αγώνα γιά μία άλλη κοινωνία. Γιά την κοινωνία πού παράγει για να καλύψει πραγματικές ανάγκες. Για  μια κοινωνία πού την παιδεία  την βλέπει σαν δημόσιο αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα. Οπου η τέχνη και ο πολιτισμός  είναι σε πρώτη προτεραιότητα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της δημόσιας  δωρεάν  εκπαίδευσης.

                       ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ  ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ και ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΑΙ ΑΝ  ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ  ΓΟΝΕΙΣ

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ  ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ.

ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΜΑΙΝΕΙ: ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΛΗΛΟΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ  ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΏΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Κουφαλάκος Παναγιώτης

Η Γραμματέας

Κατερίνα Αθανασίου