Δελτίο τύπου (Ενημέρωση-απολογισμός)

Ενημέρωση-απολογισμός

από τις διαμαρτυρίες:

19/10 (συμμετοχή στην παναττική κινητοποίηση της ΑΓΣΜΕ) ,

20 και 23ης-10-12, Κινητοποίηση σύμφωνα με την απόφαση της Θεσσαλονίκης.

 

Μεγάλη επιτυχία είχαν οι Πανελλαδικές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους και τα 15 μελή.

Την Παρασκευή 19/10 συμμετείχαμε στην παναττική κινητοποίηση της ΑΓΣΜΕ και των ομοσπονδιών Γονέων Αττικής στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος) στις 11 το πρωί.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον υφυπουργό κ. Αθανασίου και τον Κο Αδρεάδη, διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη, που μας είχε δεχθεί και σε προηγούμενη συνάντηση, μας ενημέρωσαν για την νομοθετική ρύθμιση που κατέβασαν χθες 23/10 στην βουλή και το οποίο ψηφίστηκε και για τις επερχόμενες αλλαγές που θα κατατεθούν για την τροποποίηση της ΚΥΑ με τις χιλιομετρικές αποστάσεις όπου θα εντάσσει τα σχολεία μας, ως ειδικά. Επίσης αφού καταθέσαμε τα πλαίσια των αιτημάτων μας και της άμεσης επίλυσης της, του σοβαρότατου θέματος της μεταφοράς που απειλεί ακόμα και την ύπαρξη αυτών των σχολείων, μιας και οι γονείς δεν αντέχουν πλέον ούτε την καθημερινή μεταφορά των παιδιών τους, αφού αυτό απαιτεί χρόνο και συνεπώς προβλήματα με την εργασία τους, αλλά ούτε το κόστος που έχει βαρύνει τις τσέπες τους. Τους θέσαμε τη πρόταση που επί χρόνια έχει καταθέσει η ΠΕΓΜΚΣ, για τον δημόσιο φορέα μεταφοράς που θα μας είχε απαλλάξει από όλα αυτά τα τεράστια ποσά που καλείτε να πληρώσει το κράτος καθώς και ο κάθε γονιός ατομικά. Τους καλέσαμε για άλλη μια φορά να εξετάσουν τον σχεδιασμό μιας τέτοιας μόνιμης λύσης και επιμείναμε πως είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης το αν εν τέλει θέλουν να δώσουν λύση στη ομαλή λειτουργία των σχολείων μας και συνεπώς της καθημερινότητας των παιδιών μας. Είναι πολιτική απόφαση και εκεί τους καλούμε να αναλάβουν την ευθύνη. Να σταματήσουν τις δικαιολογίες περί μονίμων ρυθμίσεων.

 

Το  Σάββατο 20/10 σε όλες τις πόλεις πού λειτουργούν Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία, έγιναν μουσικές και Καλλιτεχνικές διαμαρτυρίες. Χιλιάδες παιδιά γονείς και Καθηγητές βρέθηκαν στις πλατείες για να προστατεύσουν την Δημόσια Παιδεία πού κινδυνεύει από τους ντόπιους και ξένους τροικανούς.

Την Τρίτη 23/10/2012 προκηρύχτηκαν με την παραίνεση της Ενωσης και των τοπικών Συλλόγων γονέων αλλά και των μαθητών, στάσεις εργασίας από τις ΕΛΜΕ, ώστε όλη η σχολική κοινότητα να προβεί σε διαμαρτυρίες με πορείες στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων πού λειτουργούν Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία.

 

Μεγάλη επιτυχία είχαν και οι κινητοποιήσεις  στην Αθήνα.

Προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η χθεσινή δυναμική και επιτυχημένη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας και στο υπουργείο Οικονομικών. Εκτός των Μουσικών και του Καλλιτεχνικού του Γέρακα, έδωσαν δυναμικό παρών και Σχολεία από την Ανατολική Αττική και τη Νέα Πέραμο, όπως και εκπρόσωποι των  ΕΛΜΕ Αθήνας και Αττικής, δήμαρχοι της ανατολικής Αττικής  και βουλευτές κομμάτων. Μια σύντομη ενημέρωση-απολογισμός αυτής της διαμαρτυρίας έχει ως εξής:

Συγκροτήθηκε  επιτροπή από γονείς, καθηγητές, μαθητές δημάρχους και βουλευτές, η οποία συνέταξε και παρέδωσε ψήφισμα στον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών κ.  Βρέτσο, ο οποίος όμως παρέπεμψε την επιτροπή στον αρμόδιο για τη μεταφορά Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Μετά από αυτή την εξέλιξη συγκροτήθηκε νέα επιτροπή, που είχε   συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη διευθύντρια του Υφυπουργού κ. Ζεβγούλη. Από την ενημέρωση αυτή προέκυψε ότι: η μείωση του 20% στους λεωφορειούχους είχε συμφωνηθεί από το 2010 με απόφαση Σαχινίδη (και με βάση το «κούρεμα» του 1ου Μνημονίου), ενώ η φετινή μείωση 17% μετά από απόφαση Στυλιανίδη φέρεται να έχει γίνει αποδεχτή.

Το Γενικό Λογιστήριο έχει πιστώσει λογαριασμούς της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και για τη μεταφορά), αλλά η πληρωμή των ενταλμάτων δεν μπορεί να γίνει, καθώς αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επαφίεται τώρα στο Υπουργείο  Εσωτερικών να βρει τρόπο να διευθετήσει το θέμα.

Τι προκύπτει, λοιπόν; Το σύνηθες …αδιέξοδο και τα Σχολεία μας είναι το «μπαλάκι του τένις» που παίζουν ο … Άννας με τον Καϊάφα. Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός ούτε συντονισμός, ώστε επιτέλους να δοθεί άμεση (νομοθετημένη) λύση στο θέμα της ασφαλούς  μεταφοράς των μαθητών και να αποκατασταθεί έτσι η ομαλή λειτουργία των σχολείων μας χωρίς, βεβαίως, επιπλέον επιβάρυνση  του οικογενειακού προϋπολογισμού μας.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν δρομολογηθεί  συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Αττικής  κ. Σγουρό και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλάκου, όπως και με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη  οποίος είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος ως προς το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των λεωφορειούχων.  Τέλος, είναι πιθανή και η διοργάνωση ανοικτού διεκδικητικού  δημόσιου διαλόγου πού θα προκαλέσουμε με  όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπ. Παιδείας, Εσωτερικών, Οικονομικών,  Περιφέρεια και  Λεωφορειούχους), στην οποία θα προσκληθούν και εκπρόσωποι του Τύπου.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες γονείς Μαθητές και εκπαιδευτικούς, πού βρέθηκαν μαζί μας στους δρόμους. Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα μας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσει η Δημόσια Παιδεία την κρίση του Καπιταλιστικού συστήματος.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα μας, πού τα επαναλαμβάνουμε.

  1. Nα λυθεί υπεύθυνα και άμεσα τα προβλήματα που αφορούν τη μετακίνηση των μαθητών μέσα από τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς.

Για την άμεση αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών εξελίξεων για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, διεκδικούμε

Α)  Αμεσα την τροποποίηση της Κ.Υ.Α., ώστε τα σχολεία αυτά να συμπεριληφθούν ως διαδημοτικά – υπερτοπικά {ειδικά} σχολεία, μαζί με τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στις διαδικασίες για την προκήρυξη και ανάθεση του μεταφορικού έργου που τα αφορούν, χωρίς τους περιορισμούς  της απόστασης από την σχολική μονάδα, όπως ισχύει για τις ΣΜΕΑ.

Β) δημιουργία ενός ενιαίου φορέα οργανωμένου σε επίπεδο περιφέρειας με την επίβλεψη τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας (με χρηματοδότηση απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μέσω ανταποδοτικών τελών από τους Καλλικρατικούς Δήμους), για τις μετακινήσεις του μαθητικού πληθυσμού, και ιδιαίτερα των υπερτοπικών – διαδημοτικών σχολείων

  1. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές, τόσο μουσικής- Καλλιτεχνικής  Παιδείας, όσο και Γενικής Παιδείας.
  2. Σίτιση σε όλα τα σχολεία.

 

ΕΠΙΣΗΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ

Na λυθούν  τα προβλήματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων με την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους με μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, να  δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να μην διακόπτεται η αναγκαία συνέχεια των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών, να ολοκληρωθούν τα αναλυτικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δωρεάν εξασφάλιση όλης της αναγκαίας υποδομής (οργάνων, βιβλίων κλπ.) για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των μουσικών σπουδών και από όλους τους μαθητές, Να  προχωρήσει το υπουργείο στην υποχρέωση πού έχει από τον νόμο στην πιστοποίηση των μουσικών σπουδών  στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Κουφαλάκος Παναγιώτης

Η Γραμματέας

Κατερίνα Αθανασίου