Δελτίο τύπου Κορινθος (11/3/2012)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με συλλογική δράση δηλώνουμε ότι θα απαντήσουμε στην πολιτική που υποβαθμίζει την εκπαίδευση εμείς οι Γονείς των μαθητών Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων,  σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης πού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μάρτη 2012 στην Κόρινθο.  Παράλληλα, καταδικάζουμε τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν τα παιδιά μας, με το πρόσχημα του «εθελοντισμού», για το χτύπημα εργασιακών σχέσεων. Αφορμή αποτέλεσε η πρόταση που απηύθυνε ο Δήμος Αλίμου στο Μουσικό Σχολείο της περιοχής, να αντικαταστήσει την μπάντα του Δήμου στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Οι γονείς επισημαίνουμε και τις ευθύνες του Συλλόγου καθηγητών που αποδέχτηκαν την πρόταση η οποία, έρχεται να χτυπήσει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων μουσικών στην μπάντα του Δήμου. Την ίδια στιγμή, οι Δήμοι αντί να διεκδικήσουν πόρους για την ομαλή λειτουργία των Φιλαρμονικών τους και την πληρωμή των εργαζομένων μουσικών, καταφεύγουν σε λύσεις εθελοντισμού, δημιουργώντας συνθήκες για απολύσεις. «Δεν επιθυμούμε να συμμετάσχουν τα παιδιά μας σε προτροπές εθελοντισμού, που έρχονται σε σύγκρουση με θεσμοθετημένες εργασιακές σχέσεις και που κινδυνεύουν από την εθελοντική εργασία». Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τα 15μελή και τους Συλλόγους Καθηγητών να αντιστέκονται και να απέχουν από τέτοιες προτροπές.

Την ίδια στιγμή, εκτελώντας κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας, κάποιοι διευθυντές σχολείων προσπαθούν να καλύψουν κενά σε διδακτικές μουσικές ώρες με εθελοντές απόφοιτους των Μουσικών σχολείων! Απευθύνονται στους διευθυντές και τους καλούμε να μην εφαρμόσουν τέτοιες πολιτικές, και προειδοποιούμε  ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο σκηνικό υποβάθμισης των μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων μέσα από την εφαρμογή του  «Καλλικράτη», με προβλήματα στις μεταφορές και σίτιση και προοπτική κατάργησης των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων. «Οδηγούμαστε βαθμιαία στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, στην είσοδο των επιχειρηματιών στα σχολεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δημιουργούνται σχολεία πολλών ταχυτήτων».

Τέλος διατυπώσαμε  τις προτάσεις για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία ζητώντας μεταξύ άλλων δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου φορέα για τη μεταφορά μαθητών, σίτιση στα σχολεία, προκήρυξη και άμεση κάλυψη των απαραίτητων

οργανικών θέσεων με καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, γενικής και μουσικής ή καλλιτεχνικής παιδείας, αναλυτικά προγράμματα και βιβλία. Μουσική προπαιδεία στα Δημοτικά, πιστοποίηση σπουδών και σύγχρονες κτηριακές υποδομές

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Κουφαλάκος Παναγιώτης

Η Γραμματέας

Κατερίνα Αθανασίου