Δελτίο τύπου συνάντησης με γραμματέα υπουργείου εσωτερικών

Αθήνα 10 Ιουνίου 2015

Σε συνέχεια της απόφασης του ΔΣ της Λευκάδας και της εκλογοαπολογιστικής μας συνέλευσης ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό εσωτερικών κο Βούτση.  Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 9/6/2015. Ο Υπουργός είχε άλλη υποχρέωση στη Βουλή και στη συνάντηση παραβρέθηκε εκ μέρους του υπουργείου ο γενικός γραμματέας κος Κώστας Πουλάκης και η σύμβουλος του υπουργού κα Αγγελική Παπάζογλου. Από μεριάς της Πανελλήνιας  Ένωσης πήρε μέρος ο πρόεδρος  , η αντιπρόεδρος, και αντιπροσωπεία από τα υπόλοιπα σχολεία της Αττικής.

Αφού δόθηκε σχετικό υπόμνημα (επισυνάπτεται στο Δελτίο τύπου) έγινε αναλυτική τοποθέτηση από τον πρόεδρο  για όλα τα θέματα που απασχολούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία και ακολούθησε συζήτηση. Το κύριο βάρος δόθηκε σε αυτά  που άπτονται της  αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν  τα πρόβληματα της μεταφοράς, της σίτισης, της στέγασης , και των  λειτουργικών  εξόδων.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η  ανάγκη άμεσης κατάργησης ή τροποποίησης  της ΚΥΑ24001/2013 όπως ισχύει σήμερα, η οποία  βάζοντας χιλιομετρικά όρια  στη δυνατότητα μεταφοράς μαθητών με δημόσια σύμβαση στερεί στα παιδιά μας τη πρόσβαση στο σχολείο  που αγάπησαν. Επίσης τονίστηκε για το επόμενο διάστημα η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την μεταφορά του συνόλου των μαθητών χωρίς χιλιομετρικές δεσμεύσεις. Διευκρινίσαμε τη πάγια θέση του γονεϊκού κινήματος ότι μόνο η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα για την δωρεάν και ασφαλή σχολική  μετακίνηση  με προϋπολογισμό και έλεγχο από το κράτος  θα λύσει πραγματικά το πρόβλημα, πρόταση που έχει ήδη δεσμευτεί να  διερευνήσει  το Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής εξαγγέλλοντας  τη δημιουργία σχετικής  επιτροπής.

                Μας ενημέρωσαν ότι:

 • Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα κατατεθεί τροποποίηση της εν λόγω ΚΥΑ που
 1. θα εξαιρεί με ρητή αναφορά  τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία από τον περιορισμό των χιλιομετρικών αποστάσεων.
 2. Θα λύνει ζητήματα διεξαγωγής διαγωνισμών δηλαδή θα δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής όχι μόνο ομαδοποιημένων αλλά και μεμονωμένων διαγωνισμών.
 3. Θα προβλέπει τον περιορισμό να μη ξεπερασθεί το ύψος της περυσινής δαπάνης αλλά στο σύνολο των περιφερειών  και όχι ανά περιφέρεια.
 4. Σε σχέση με τα όρια των χιλιομετρικών περιορισμών θα προβλέπει για τα υπόλοιπα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυτά της ΚΥΑ 24001/2013.
 • Δεσμεύτηκαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μας δώσουν  το σχέδιο τροπολογίας ώστε να κάνουμε παρατηρήσεις
 • Σχετικά με τα λειτουργικά έξοδα είπαν ότι θα εξετάσουν τη δυνατότητα αυξημένης χρηματοδότησης των δήμων που φιλοξενούν μουσικά ή καλλιτεχνικά σχολεία.
 • Το φθινόπωρο προτίθενται να δούνε τη μεταφορά συνολικότερα το θέμα.
 • Για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα μας ζήτησαν να το ξανασυζητήσουμε αφού έχει λήξει η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς».

 

Από τη  πλευρά μας  δηλώσαμε ότι:

 • Η εξαίρεση των σχολείων μας όσο ευχάριστη και να είναι δεν μας αρκεί, και δεν θα μας διασπάσει .  Όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιστήκαμε με όλο το γονεϊκό και μαθητικό κίνημα και την ΑΣΓΜΕ  για να έχουν όλοι οι μαθητές δικαίωμα πρόσβασης στο σχολείο  τους.
 • Ζητήσαμε τη κατάργηση των χιλιομετρικών ορίων και τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά του συνόλου των μαθητών κάτι που έγινε τη χρονιά αυτή στη περιφέρεια Αττικής.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά , ενημερωνόμαστε και κρατάμε ενήμερους το σύνολο: γονείς –μαθητές – καθηγητές . Είμαστε σε επαγρύπνηση !