Εκκίνηση των απαραίτητων διαδικασιών για την έγκαιρη πρόσληψη καθηγητών των κατευθύνσεων χορού, κινηματογράφου και εμπειροτεχνών μουσικών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

www.mousikart.gr

mousikart2019@gmail.com

Αθήνα 29/06/2023

Προς  

  1. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
  2. Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
  3. Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής

 

Κοιν/ση:

  1. Κοινοβουλευτικές Ομάδες
  2. ΑΣΓΜΕ

 

ΘΕΜΑ: Εκκίνηση των απαραίτητων διαδικασιών για την έγκαιρη πρόσληψη καθηγητών των κατευθύνσεων χορού, κινηματογράφου και εμπειροτεχνών μουσικών.

 

Ως Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην αναγκαιότητα έγκαιρης εκκίνησης των διαδικασιών ώστε οι καθηγητές χορού και κινηματογράφου να βρίσκονται στα καλλιτεχνικά σχολεία με το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς κάθε Σεπτέμβριο.

Διαπιστώσαμε ότι μέχρι και σήμερα ουδεμία ενέργεια έχει αναληφθεί προκειμένου να οριστούν τα προσόντα των υποψηφίων από την καλλιτεχνική επιτροπή και εν συνεχεία να αναρτηθεί η προκήρυξη θέσεων από το ΥΠΑΙΘ.

Σας υπενθυμίζουμε ότι την περσινή χρονιά μετά από πολύμηνο αγώνα των καλλιτεχνικών σχολείων με τη συνδρομή και της πανελλήνιας ένωσης γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων, οι καθηγητές των κατευθύνσεων χορού και κινηματογράφου προσελήφθησαν τον μήνα Νοέμβριο ενώ η προκήρυξη είχε αναρτηθεί το μήνα Ιούλιο.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΥΠΑΙΘ αναρτούσε την προκύρυξη θέσεων τον Σεπτέμβριο παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Καλλιτεχνικών Σχολείων, που είχε ως αποτέλεσμα οι καθηγητές χορού και κινηματογράφου να προσλαμβάνονταν στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Ιανουάριο.

Και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις η κωλυσιεργία των αρμοδίων υπηρεσιών υποβαθμίζει τον θεσμό των καλλιτεχνικών σχολείων, αδιαφορεί για την επιλογή των μαθητών να φοιτήσουν στα εν λόγω σχολεία θυσιάζοντας ώρες από την προσωπική τους ζωή για να κάνουν μάθημα την αγάπη τους για την τέχνη.

Αντίστοιχα, παρόμοια προβλήματα καθυστέρησης τοποθέτησης εμπειροτεχνών μουσικών αντιμετωπίζουν και τα Μουσικά Σχολεία , επειδή συμβαίνει να είναι ωρομίσθιοι ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υποχρεωτικών μουσικών οργάνων. Αυτό συμβαίνει ενώ τα μουσικά μαθήματα είναι υποχρεωτικά για τις προαγωγικές εξετάσεις και ειδικά στο Γυμνάσιο εξακολουθεί να είναι προϋπόθεση για την παραμονή του μαθητή στο σχολείο, χωρίς καν το δικαίωμα της επανεξέτασής του, όπως ρητά αναφέρεται στην επαίσχυντη Υπουργική Απόφαση 20923/Δ2/2021 ΦΕΚ 878/Β/05-3-2021 για τη λειτουργία των μουσικών σχολείων.

Αποτέλεσμα ιδιαίτερα στα Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι να μην επιτελούν τελικά το ρόλο τους, να αυξάνεται η σχολική διαρροή, οι μαθητές να απογοητεύονται και τα διδακτικά κενά να είναι εκατοντάδες. Όλα αυτά τα κενά έρχονται να προστεθούν στη συστηματική προσπάθεια που καταβάλει κάθε χρόνο το ΥΠΑΙΘ να απαξιώνει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, υποβαθμίζοντας ολοένα τη λειτουργία των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων,  με την υποχρηματοδότησή τους.

Καθώς Συνταγματικά, το Κράτος και οι διοικητικές του υπηρεσίες έχουν συνέχεια, ανεξάρτητα αν η χώρα μας βρισκότανε σε προεκλογική και εκλογική περίοδο από τον Απρίλιο, απαιτούμε :

Την άμεση εκκίνηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών ώστε οι καθηγητές των κατευθύνσεων χορού, κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά σχολεία και εμπειροτεχνών μουσικών στα Μουσικά σχολεία, να βρίσκονται στη θέση τους με το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς.

Το ΥΠΑΙΘ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να λάβει αποφάσεις με σκοπό την οριστική λύση του προβλήματος με αντίστοιχο ορισμό και κάλυψη οργανικών θέσεων με μόνιμους διορισμούς για τους καθηγητές των κατευθύνσεων χορού, κινηματογράφου και των απαραίτητων καθηγητών για τα μουσικά σχολεία.

ΥΠΑΙΘ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ