Κοινοβουλευτική ομάδα Κ.Κ.Ε. Ερώτηση προς τον υπουργό παιδείας και θρησκευμάτων, πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.

Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2009, ιδρύθηκε το Μουσικό σχολείο Βέροιας, στο οποίο φοιτούν παιδιά από ολόκληρη την Π.Ε. Ημαθίας. Σοβαρό είναι το πρόβλημα που δημιουργείται στο σχολείο από τις χαμένες διδακτικές ώρες, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας. Πιο συγκεκριμένα λείπουν εβδομαδιαία 111 ώρες σε μουσικές ειδικότητες, που όπως ομολογεί και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιο που έχει εκδώσει για το σχετικό θέμα, ουσιαστικά δεν προτίθεται να καλύψει τα κενά αυτά, μεταφέροντας τις ευθύνες στις διευθύνσεις των σχολείων, προκειμένου να επιλέξουν ποια κενά προτίθενται να καλύψουν μόνο για επείγουσες περιπτώσεις.

Επιπλέον οι ελλείψεις και σε μουσικά όργανα, οδηγούν σε αδιέξοδο μαθητές και γονείς οι οποίοι τελικά πληρώνουν πανάκριβα την δημόσια μουσική παιδεία, αφού πέρα από φροντιστήρια και ωδεία πληρώνουν και τα μουσικά όργανα.

Ιδιαίτερο όμως είναι και το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο από την αρχή της λειτουργίας του. Για τα δύο πρώτα χρόνια στεγαζόταν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταγαροχωρίου ενώ στη συνέχεια η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, με απόφαση της, στέγασε το σχολείο στο κτίριο του 6ου Γυμνασίου Βέροιας (το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο κτήριο). Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας το σχολείο έχει όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και την πρώτη τάξη του Λυκείου, έχει δυναμικότητα 67 μαθητών, ενώ στην πλήρη εξέλιξη του θα φτάσει τους 150 μαθητές.

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα εκκρεμεί η υπόσχεση για ανέγερση διδακτηρίου Μουσικού Σχολείου Βέροιας, ώστε να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες των μαθητών, σε όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικότητάς, ακόμα και για τις περιπτώσεις που κάνουν μάθημα κατά μόνας ή και σε ολιγομελείς ομάδες. Επιπλέον το νέο κτίριο θα είναι καταλληλότερο, αφού θα έχει κατασκευασθεί από την αρχή για να εξυπηρετεί τις συγκεκριμένες ανάγκες ενός τέτοιου σχολείου, σε αντίθεση με τα άλλα δύο κτίρια στα οποία έχει φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα το Μουσικό σχολείο Βέροιας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της άμεσης ανάγκης, στο κτήριο που φιλοξενείται τώρα, για τέσσερα studios – ηχομονωμένες αίθουσες διδασκαλίας, καθώς επίσης και αίθουσες διδασκαλίας για τις νέες τάξεις που θα δημιουργηθούν με το νέο σχολικό έτος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση ώστε:

  • Να προχωρήσει σε προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού καλύπτοντας όλες τις τρέχουσες μουσικές ανάγκες με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς επίσης να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αγορά μουσικών οργάνων.
  • Να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης του κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο Βέροιας, με τις κατάλληλες υποδομές, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου