Ο πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ.Κ.Σ. παρευρέθηκε και χαιρέτισε τους Μαθητές στην Πανελλαδική συνάντηση τους

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Μεταφορά εμπειρίας και ανανέωση του αγωνιστικού σχεδιασμού
Μαθητές από διάφορες περιοχές της χώρας, που όλο το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξαν πολύμορφες πρωτοβουλίες διεκδικώντας «σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», που βγήκαν μαζικά στους δρόμους στα συλλαλητήρια στις 29 Οκτώβρη,που απέτισαν από την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 40 για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία στις  3 και 4 Δεκέμβρη που από την αρχή της χρονιάς αναπτύσσουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, συναντήθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα στην Πανελλαδική Συνάντηση Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών και Σχολείων.

Με διάχυτο τον αγωνιστικό ενθουσιασμό, οι μαθητές αντάλλαξαν σημαντική πείρα από όλη αυτή τη δραστηριότητα και ανανέωσαν τον αγωνιστικό τους σχεδιασμό, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα στην κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν πως θα μπουν φραγμός στους σχεδιασμούς που κάνουν ακόμα πιο εξοντωτικό το σχολείο και υψώνουν νέα εμπόδια στη μόρφωση.

Τον παλμό έδινε η εισηγητική ομιλία εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που ανέλαβε και την πρωτοβουλία για τη Συνάντηση. Το περιεχόμενο και η στόχευση της κυβέρνησης μέσα από το σχέδιο για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα σχολεία και στα σπίτια, οι λόγοι που τους οδηγούν στους δρόμους, η απάντησή τους στη συκοφαντία και στην ποινικοποίηση των αγώνων τους, στους φασίστες και στα εθνικιστικά τους καλέσματα, ήταν από τα ζητήματα που τέθηκαν και εισηγητικά και στις ομιλίες.

Οι μαθητές βγήκαν δυνατότεροι μετά από την Πανελλαδική Συνάντηση, στην οποία ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τους αγώνες τους για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει. Αποφάσισαν ότι θα κλιμακώσουν με κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αν η κυβέρνηση τολμήσει να καταθέσει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο Λύκειο. Θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν πολύμορφη δράση στα σχολεία και στις γειτονιές, ενώ παράλληλα θα απλωθούν πρωτοβουλίες σε πανελλαδικό επίπεδο με έκδοση εφημερίδας, δράσεις κατά του ρατσισμού στις 21 Μάρτη και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Παράλληλα, δήλωσαν πως θα δυναμώσουν τις Συντονιστικές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί και θα πρωτοστατήσουν στη δημιουργία νέων.

Κατά την έναρξη της Πανελλαδικής Συνάντησης απηύθυναν χαιρετισμούς και ευχές για καλή επιτυχία στις εργασίες της εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, των γονιών και των φοιτητών.

Ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων – Μαθητών Ελλάδας, Δ. Λάμπρου, χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών μετά από συλλογικές τους αποφάσεις, δήλωσε τη στήριξη της ΑΣΓΜΕ στα αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες ενάντια στην πρόταση της κυβέρνησης, η οποία διαμορφώνει ένα ανταγωνιστικό, πιο σκληρό Λύκειο, με αλλεπάλληλες εξετάσεις. Παίρνοντας το λόγο ο Κ. Αννινος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται στην Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, στις στοχεύσεις και προεκτάσεις τους, στον αγώνα των εκπαιδευτικών για το σχολείο των πραγματικών αναγκών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, Μ. Μενελάου, αναφερόμενος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, σημείωσε πως «όπως αποτρέψαμε το πισώπλατα χτύπημα στην καρδιά των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, έτσι θα αποτρέψουμε και το σμπαράλιασμα του Λυκείου, μαζί, μαθητές, γονείς και καθηγητές».Μεταξύ άλλων σχολίασε τις προκλητικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας που μόνο στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό και την παραπληροφόρηση, καθώς και την στάση του Υπουργού απέναντι σε Μαθητές, Γονείς, Καθηγητές, Διευθυντές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Γ. Βιτζηλαίος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι φοιτητές παίρνουν δύναμη από τις κινητοποιήσεις αυτές και μετέφερε εμπειρία από τον πανελλαδικό συντονισμό των εστιακών φοιτητών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλ. Σταμέλος, που καλωσόρισε στην πόλη «το πιο πρωτοπόρο κομμάτι των μαθητών, τους μαθητές που δεν μασάνε, που ονειρεύονται», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Κι εμείς σαν δημοτική αρχή στηρίζουμε τους αγώνες των μαθητών».

Διαβάστηκε επίσης μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς τους αγώνες των Ελλήνων μαθητών από Ιταλούς εκλεγμένους μαθητές, το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Μαθητών του Τορίνο, του Λιβόρνο και της Βενετίας.

Η Πανελλαδική Συνάντηση έκλεισε με συναυλία από μαθητικά μουσικά σχήματα και τους Σπύρο Γραμμένο, Sober on Tuxedos, Φρανκ και «Το Σφάλμα».