Ψήφισμα προς τη βουλή των Ελλήνων

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ που ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ

ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

Στις 7/1/2013 δημοσιεύτηκε από την Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας έγγραφο επείγον προς τις δευτεροβάθμιες διευθύνσεις της χώρας, πού προσβάλλει εμάς, τα παιδιά μας και τους καθηγητές τους. Παράλληλα απαξιώνει την Δημόσια μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Δεν φτάνει που ήδη έχει χαθεί το πρώτο τετράμηνο με χιλιάδες κενές διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα, έρχεται τώρα το υπουργείο, να  επιτείνει την  υποβάθμιση των σπουδών των παιδιών μας, καθώς σε σύνολο 12000… κενών ωρών εβδομαδιαία υπόσχεται διορισμό μόλις  546. Κενά σε μουσική εκπαίδευση στην  πλειοψηφία τους σε βασικά όργανα υποχρεωτικής εκπαίδευσης, πού έχουν να κάνουν με την παράδοση του τόπου μας.

      Στο ίδιο έγγραφο υπάρχει και η ομολογία του ίδιου του Υπουργείου πού προκλητικά και απαξιωτικά αναφέρει επί λέξει.

«Με δεδομένη την ασκούμενη συσταλτική δημοσιονομική  πολιτική λόγω της οικονομικής

κρίσης που διέρχεται η χώρα, οι διατιθέμενες ώρες είναι σημαντικά λιγότερες από τις ανάγκες των Μουσικών Σχολείων όπως αυτές καταγράφηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και είναι στην διακριτική ευχέρεια των Διευθυντών των Μουσικών Σχολείων η επιλογή των μουσικών ειδικεύσεων στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις των ωρομισθίων, με γνώμονα τις πιο επείγουσες εκπαιδευτικές ανάγκες.»

 

Τα σχολεία μας βρίσκονται σε αναβρασμό από την αρχή της σχολικής χρονιάς (μεταφορά, σίτιση, εκπαιδευτικά κενά κ.λπ.).  Οι σχολικές κοινότητες των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων έχουν αποδείξει και παλιότερα αλλά και πολύ πρόσφατα πριν δύο μόλις μήνες, με το πρόβλημα των μετακινήσεων,  πως και ξέρουν και τολμούν να αγωνίζονται,  να διεκδικούν  αυτά που τους ανήκουν.

Δεν θα αφήσουμε τα σχολεία μας να μαραζώσουν δεν θα τα παραδώσουμε αμαχητί στην πολιτική της απαξίωσης της δημόσια εκπαίδευσης, βορά στα κοράκια της ιδιωτικοποίησης, στην πολιτική της ερήμωσης και της καταστροφής, μάλιστα στο όνομα της προκλητικής και ασύστολης ψευδολογίας για την «σωτηρία» μας. ήδη, μετράμε πάνω από 2000 καταργήσεις σχολείων και έπονται νέες. Πριν από 2 χρόνια έκλεισαν τα αθλητικά και τσακίζονται τα σχολεία της ειδικής αγωγής. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ή ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ.

Σήμερα όλοι η εκπαιδευτική κοινότητα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων βρίσκεται στους δρόμους, με 3 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ταυτόχρονα. Μία στην Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη πού θα συμμετέχουν τα Μουσικά της Βορείου Ελλάδας και Θεσσαλίας, καθώς και το Καλλιτεχνικό της Θεσσαλονίκης, μία στο Ηράκλειο της Κρήτης με τα Μουσικά και το Καλλιτεχνικό του Ηρακλείου και φυσικά  στο κέντρο της Αθήνας., όπου συμμετέχουν τα Μουσικά της Αττικής , το Καλλιτεχνικό του Γέρακα, τα Μουσικά της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας καθώς και τα Μουσικά της Πελοποννήσου.

Η κινητοποίηση μας έχει την στήριξη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου,  και της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Του Συλλόγου φοιτητών της Μουσικολογίας Αθηνών, του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς και πολλών Ενώσεων Γονέων από όλοι την Ελλάδα. Με τη βοήθεια του Πανελλήνιου Συλλόγου Μουσικών, εξελίσσεται  μία μεγάλη Μουσική διαμαρτυρία με συμμετοχή πολλών Καλλιτεχνών.

ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ

η μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι ανάγκη

Γι αυτό λοιπόν αγωνιζόμαστε γι αυτό βγαίνουμε και πάλι στους δρόμους με ένα σύνθημα και ένα τραγούδι στα χείλη.

Σε όλες τις δύσκολες στιγμές του, ο λαός μας τραγούδησε τον πόνο και την ελπίδα του, ζωγράφισε την δυστυχία αλλά και την χαρά του, πήρε ανάσα από την τέχνη την μουσική και τον πολιτισμό, βρήκε αποκούμπι σε μια μουσική που έφερε στα αυτιά και τα χείλη του, μεγαλούργησε σε όλες τις μορφές της τέχνης βαδίζοντας στον δύσκολο δρόμο του αγώνα για την λευτεριά την επιβίωση την κοινωνική προκοπή.

ΕΔΏ ΚΑΙ ΤΏΡΑ:              

1) Αμεση κάλυψη κενών με μόνιμους καθηγητές στα μουσικά σχολεία.

2)  Δωρεάν μεταφορά με αποκλειστικά δημόσιο   και κρατικό φορέα

3) Δωρεάν σίτιση για όλους τους μαθητές των μουσικών σχολείων

Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε γιά Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, ΕΝΙΑΙΑ 12 χρονη Εκπαίδευση, με μουσική και  Καλλιτεχνική Παιδεία

    

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Κουφαλάκος Παναγιώτης

Η Γραμματέας

Κατερίνα Αθανασίου