Αποφαση δσ

Πανελλήνια Ένωση

Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

www.mousikart.gr

24-9-2016

Εισήγηση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων για συζήτηση στους Συλλόγους.

«Σχεδιασμός δράσης»

Συνάδελφοι

Σχεδιάζουμε τη δράση μας στο κίνημα των γονέων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων, μέχρι τέλος του χρόνου και οργανώσουμε καλά τις δυνάμεις μας, αποκαλύπτοντας την κυβερνητική πολιτική, στην παιδεία και συγκεκριμένα για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Χρειάζεται άμεσα να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις μας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και μπροστά στην νέα σχολική χρονιά. Προτείνουμε να  πραγματοποιηθούν άμεσα συνεδριάσεις όλων των Δ. Σ για να εκτιμήσουν την κατάσταση πού επικρατεί στα σχολεία και κυρίως να προετοιμάσουν μια συνδυασμένη μαζική δράση για το επόμενο διάστημα μέχρι τέλος του χρόνου, με άξονα τα γενικά προβλήματα πού έχουν να κάνουν με την δωρεάν δημόσια παιδεία του 12χρονου δημόσιου σχολείου, σε συνδυασμό με οξυμμένα προβλήματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Οι εξελίξεις δεν είναι καλές,

Όσο και να προσπάθησε η Κυβέρνηση με  επικοινωνιακή πολιτική  να εξωραΐσει τα πράγματα, η πραγματικότητα στα σχολεία είναι διαφορετική.

1 Για μια ακόμα χρονιά, όπως κάθε χρόνο λείπουν Καθηγητές Μουσικής  από τα Μουσικά , Καθηγητές θεατρολογίας κινηματογράφου και  χορού από τα Καλλιτεχνικά.

2 Για άλλη μια χρονιά όπως και τις προηγούμενες παιδιά αποχωρούν από το σχολείο γιατί δεν έχουν μεταφορές. Αλλά πού αποφασίζουν να παραμείνουν παρόλες τις δυσκολίες ταλαιπωρούνται αφάνταστα να πάνε στο σχολείο της επιλογής τους. Παλεύουμε για δωρεάν δημόσια και ασφαλή μεταφορά με οδηγό και συνοδικό.

3 Για άλλη μια φορά και αυτή η Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εξαπάτησαν γονείς και παιδιά υποσχόμενοι πιστοποίηση σπουδών, στα μουσικά μαθήματα μέσα από Πανελλαδικές εξετάσεις όπως ο νόμος ορίζει.

4  Για άλλη μία χρονιά τα μαθήματα στα παραδοσιακά όργανα γίνονται από όσους καθηγητές υπάρχουν, χωρίς αναλυτικό πρόγραμμα.

5 Για ακόμα μία χρονιά μαθητές κάνουν μάθημα σε σχολεία απαράδεκτα και επικίνδυνα, χωρίς καμία μέριμνα από πλευράς της πολιτείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μουσικό του Βαρθολομιού, πού παρά τις υποσχέσεις ακόμα στεγάζεται σε λυόμενα.

6 Απαιτούμε την κατάργηση του Νόμου Λομβέρδου πού σε πολλά σχολεία ζητούν υπεύθυνη δήλωση θρησκεύματος για να απαλλάξουν τα παιδιά μας από τα θρησκευτικά

7 Να υλοποιηθεί το αίτημα των Καλλιτεχνικών σχολείων για Καλλιτεχνικά σε όλη την Ελλάδα όπως στα Μουσικά. Η πρόταση αυτή έχει να κάνει με το πάγιο αίτημα, ώστε σε όλη την παιδεία να διδάσκεται η Μουσική ο χορός το θέατρο ο κινηματογράφος και οι τέχνες πού ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του νέου. Η παιδεία πλέον να είναι παιδεία γνώσεων και όχι άγχους και κατεύθυνσης σύμφωνα με τις επιταγές των συμφερόντων.

Σ’ αυτές τις συνθήκες η συνέχιση των  αγώνων μας είναι απαραίτητη.

Δεν υποτιμάμε το αρνητικό κλίμα στις κινητοποιήσεις πού  ρίχνουν τη μαχητικότητα, ενισχύουν την πίεση, επανέρχονται ζητήματα για την αποτελεσματικότητα των αγώνων, την αξία της πάλης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με τη γνωστή προπαγανδιστική εκστρατεία «της ανάπτυξης που έρχεται» και των «βελτιωμένων δεικτών της οικονομίας και της απασχόλησης», να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια μπροστά στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που έχει συμφωνήσει να φέρει μπροστά στη 2η αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η κυβερνητική προπαγάνδα και οι παροχές ψίχουλα θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και χρειάζεται να μην υποτιμηθούν γιατί συμβάλλουν στην καλλιέργεια και στο δυνάμωμα αυταπατών, αναμονής, αποδοχής των ελάχιστων.

Θα χρειαστεί να οργανώσουμε καλά την παρέμβαση μας στο κίνημα. Την ανάπτυξη της πάλης μέσα στο σχολική κοινότητα, πού πρέπει να είναι Ενωμένη. (Μαθητές, Καθηγητές, Γονείς) υπηρετώντας τους στόχους της ανασύνταξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις μας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσει η προετοιμασία σε όλα τα σχολεία και το πρόγραμμα δράσης μπροστά στην νέα επίθεση πού θα δεχτούμε.

Βασική επιδίωξη μας σ’ αυτές τις σύνθετες συνθήκες, είναι να οργανώσουμε τη δράση μας χωρίς καθυστέρηση, επιδιώκοντας όχι μόνο να οργανωθεί καλλίτερα ο αγώνας αλλά να κάνουμε βήματα εμπρός, αξιοποιώντας την πείρα πού στο κίνημα μας είναι μεγάλη. Ότι έχουμε κρατήσει το έχουμε κρατήσει από αγώνες, πού  λόγω των οργάνων είναι και θορυβώδεις και όμορφοι, αφού συνδυάζουν αγώνα και πολιτισμό.

Για το άμεσο διάστημα.

Προγραμματίζουμε την παρέμβαση μας και σχεδιάζουμε την κλιμάκωση των πρωτοβουλιών, σε συνεννόηση με την ΑΣΓΜΕ

Σε επόμενη ανακοίνωση θα σας σταλεί πρόγραμμα πανελλαδικών κινητοποιήσεων πού θα είναι αποτέλεσμα των διεργασιών πού θα γίνουν με τους συλλόγους σε περιφερειακές συσκέψεις πού προτείνουμε να γίνουν και να μας στείλετε τους προβληματισμούς σας. Τέλος συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις αποφάσεις των μαθητών και όποια μορφή πάλης επιλέξουν μέσα από τις δικές τους αυτόνομες συλλογικές διαδικασίες.

ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ,

Στην συνεδρίαση του ΔΣ, αποφασίσαμε να συντάξουμε επιστολή με τα αιτήματα, και να σταλεί προς κάθε Κυβερνητική κατεύθυνση πού επηρεάζει την  λειτουργία των σχολείων. Η επιστολή να κάνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι, δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση ως έχει πού παίρνει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Μέσα από τον αγώνα αντίστασης στα οποιαδήποτε μέτρα, παλεύουμε για την αναπλήρωση των απωλειών, πού προήλθαν τόσο από τις προηγούμενες, όσο και από αυτή την Κυβέρνηση. Στόχος της πάλης μας είναι η κατάκτηση του 12χρονου δωρεάν δημόσιου σχολείου γενικής  παιδείας γνώσεων της εξέλιξης της κοινωνίας και των επιστημών. Είμαστε αντίθετοι στην κατεύθυνση παιδείας κατάρτισης των γνώσεων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.