Ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Ιλίου

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

ΙΛΟΝ 22/3/2 015

www.mousikart.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

     “Είτε με μνημόνια, είτε χωρίς μνημόνια, τα σχολεία αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο την ίδια ιστορία. Ξεκινούν χωρίς καθηγητές, χωρίς μεταφορές και σε μόνιμη βάση, ποτέ δεν είχαν δωρεάν Βιβλία Μουσικής – Καλλιτεχνικής Παιδείας, αναλυτικά προγράμματα για τη μουσική παιδεία, πιστοποίηση, και αναγραφή των μουσικών επιδόσεων στο απολυτήριο του Λυκείου.

Η έλλειψη μεταφοράς αποτελεί λόγω αποχώρησης των παιδιών μας από τα σχολεία.

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη», μεγάλωσε το πρόβλημα της μεταφοράς, πού πήρε διαστάσεις συνολικές, που αλλού αποκρούστηκαν πετυχημένα, αλλού διορθώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, αλλού με την εφαρμογή των μαθητικών δελτίων · όλα όμως οδήγησαν στην απαξίωση με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να εγκαταλείπουν το σχολείο που αγάπησαν.

Συμπέρασμα μετά από τόσα χρόνια δράσης: Οι προσωρινές λύσεις απλής διαχείρισης δημιουργούν αδιέξοδα που καλούμαστε κάθε φορά να διαχειριστούμε.

Μία και αδιαπραγμάτευτη είναι η πρότασή μας για το επόμενο διάστημα · πρόταση που θα δίνει οριστική και πάγια λύση.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ΚΥΑ 24001/2013

Να δημιουργηθεί ενιαίος Δημόσιος φορέας, για τη δωρεάν σχολική μετακίνηση με προϋπολογισμό και παρακολούθηση από το Κράτος. Με οδηγό και συνοδό για την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών μας. Ένας Δημόσιος φορέας εξοπλισμένος με δημόσια λεωφορεία και στελεχωμένος με μόνιμο προσωπικό που θα έχει πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

       Τα Σχολεία μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα των Δήμων. Τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά και εκπαιδευτικά ζητήματα περνούν σταδιακά στην αρμοδιότητα των Δήμων. Φυσικά, όπως είχαμε προβλέψει δεν δόθηκαν στους Δήμους οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, με αποτέλεσμα μεταφορές και σίτιση να αντιμετωπίζουν προβλήματα με προοπτική κατάργησης. Οδηγούμαστε βαθμιαία στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, στην είσοδο των επιχειρηματιών στα Σχολεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δημιουργούνται Σχολεία πολλών ταχυτήτων. Δεν υπήρξε ενιαία αντιμετώπιση στις μεταφορές, στη σίτιση, ακόμα και στις τοποθετήσεις καθηγητών μουσικής. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν ελλείψεις. Εγκαταλείπεται σταδιακά το ενιαίο της δημόσιας παιδείας, αφού οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά και κοινωνικά στις αυξημένες απαιτήσεις των σχολικών μονάδων. Τα Μουσικά και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία έχουν ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης, αυξημένο αριθμό προσλήψεων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες για την διδασκαλία τόσο των Μουσικών όσο και των Καλλιτεχνικών μαθημάτων, υλικοτεχνική υποδομή, κατασκευή και συντήρηση κατάλληλων σχολικών κτηρίων, σίτιση των μαθητών και μεταφορά αυτών. Το ότι οι μαθητές είναι κάτοικοι διαφορετικών Δήμων περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και επιφέρει αναστατώσεις στους εμπλεκόμενους δήμους.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες · αγωνιζόμαστε για τα καθημερινά και τα μεγάλα. Οι επιτυχίες και οι νίκες κρίνονται στον καθημερινό αγώνα. Στην πάλη και στη διεκδίκηση για το Σύνολο των απαιτήσεών μας. Η επιτυχία έχει να κάνει με τη συμμετοχή και την αποφασιστικότητα που καθορίζουν τις επιτυχίες. Και φυσικά έχει να κάνει με το πλαίσιο της διεκδίκησης και τον προσανατολισμό του αγώνα.          

Είμαστε αποφασισμένοι

Εδώ και χρόνια ο λαός μας, στενάζει από την επιβολή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων, που από κοινού προωθούν ο πόλος του πλούτου ντόπιου και ξένου, με την τρόϊκα, το ΔΝΤ και την ΕΕ, πολιτική που στο όνομα της σωτηρίας μας, μας επιστρέφει σε κοινωνικές συνθήκες μεσαιωνικής βαρβαρότητας, που εξαθλιώνει οικογένειες, εξανεμίζει εισοδήματα με χαράτσια και φορολογικές επιδρομές, εξακοντίζει στα ύψη την ανεργία, διογκώνει την ανέχεια και την απόγνωση, ωθεί τη νέα γενιά στη μετανάστευση, στοιχίζει τους ανθρώπους σε ουρές των συσσιτίων και των απορριμμάτων, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, το ελάχιστο επίπεδο προστασίας εισοδημάτων από τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ το σύνολο του πλούτου της χώρας υποθηκεύεται και παραδίνεται με όρους ξεπουλήματος στην εγχώρια και ξένη ολιγαρχία του πλούτου.

Η εκπαίδευση και η υγεία αποτελούν θύματα αυτής της πολιτικής. Σχολεία κλείνουν ή συγχωνεύονται, τα βιβλία εξαφανίζονται, μαθητές λιποθυμούν από υποσιτισμό, εκπαιδευτικοί και μαθητές που αγωνίζονται και υψώνουν ανάστημα αντίστασης και αξιοπρέπειας διώκονται.

Να μην κλείσει για οποιονδήποτε λόγο Μουσικό ή Καλλιτεχνικό Σχολείο.

Είμαστε αποφασισμένοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σε συντονισμό με την Πανελλήνια ΄Ενωση αλλά και με την ΑΓΣΜΕ, είμαστε σε ετοιμότητα.

Το τελευταίο πρόσφατο διάστημα μετά τις εκλογές, έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες.

ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ ΟΤΙ:

Ενώ θα παλεύουμε για τις διεκδικήσεις μας, παράλληλα θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενότητας των δυνάμεών μας με το σύνολο των σχολικών κοινοτήτων των παιδιών μας, με το μέτωπο πάλης του εργαζόμενου Λαού, για μια δημόσια δωρεάν Παιδεία, όπου η Τέχνη και η Μουσική θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Καταφέραμε μέσα από τόσα χρόνια αγώνων να γνωστοποιήσουμε στους πάντες, ότι δεν είμαστε μια ξεχωριστή κοινωνία ΕΛΙΤ. Είμαστε κομμάτι του εργαζόμενου Λαού, που αγωνιζόμαστε για δωρεάν δημόσια παιδεία με μουσική και αισθητική καλλιέργεια των παιδιών μας. Αυτό δεν έγινε βέβαια τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων κινητοποιήσεων, που κατά καιρούς έχουμε κάνει και των προτάσεων που από κοινού με τους Συλλόγους έχουμε καταθέσει, στην κοινωνία και στην ηγεσία του Υπουργείου.

ΟΜΟΦΩΝΑ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ