Πρακτικά Σερρών

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΕΡΡΩΝ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΠΡΟΣ: Συλλόγους Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων
ΘΕΜΑ: “Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου”

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011, συνήλθε στις Σέρρες σε αίθουσα του Μουσικού Σχολείου το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (ΠΕΓΜΚΣ), σε προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν ο Πρόεδρος Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο Αντιπρόεδρος Φώτης Αντάρας, η Γ. Γραμματέας Κατερίνα Αθανασίου, ο Ταμίας Γιώργος Πυνηρτζής, η Ειδ. Γραμματέας Γεωργία Μυλωνά και τα μέλη: Γιάννης Αδριανός, Γιώργος Εφετζής,Θανάσης Καραγιώργος, Γιώργος Παπαδούλης.
Τη συνεδρίαση χαιρέτησαν η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Σερρών Δήμητρα Τσουσμαντζή, ο Υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου και Μουσικός κος Μπούμπας, ο Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. ΣΕΡΡΩΝ Στάθης Κουτμερίδης, Τη σύσκεψη παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέχρι τέλους, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κος Παπαβασιλείου, η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σερρών, κα Ελευθερία Πάνου, όσο και ο αιρετός εκπρόσωπος των καθηγητών στο Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κος Στ. Ρίζος, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, μαζί με τα νεοεκλεγέντα μέλη της ΕΛΜΕ Σερρών, κο Ζαχαρία Κατσάνη (Γραμματέα) και την κα Ανδρικοπούλου.
Οι εκπροσώποι των Συλλόγων από Μουσικά Σχολεία όμορων κ.ά. (Νομών Δράμας Λευτέρης Παπαδόπουλος, Καβάλας , Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λαμίας κ.ά) Ομάδα μαθητών του συμβουλίου του σχολείου των Σερρών, παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά, καθ΄όλη την διάρκεια της συνεδρί

ασης. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης το λόγο έλαβε η Διευθυντρια του Μουσικού Σχολείου Σερρών, καλωσορίζοντας τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης αναφέρθηκε στην ιστορία ίδρυσης και δημιουργίας του σύγχρονου σχολικού κτιρίου, καθώς και στα διαχρονικά επιτεύγματα του Μουσικού Σχολείου Σερρών, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό των Σερρών, τονίζοντας και την πάγια θέση των διευθυντών και των καθηγητών για την αναγκαιότητα διορισμού μόνιμων καθηγητών μουσικής στα μουσικά σχολεία από την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποδιευθυντής, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος μουσικών μαθημάτων σε όλα τα σχολεία, στοιχείο που συνδέεται άρρηκτα με την πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων των αποφοίτων των μουσικών σχολείων.
Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση παραβρέθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, ο Βουλευτής Σερρών, κος Στάθης Κουτμερίδης, ο οποίος, αφού έγινε δέκτης των παραπόνων της Ένωσης και αφού ενημερώθηκε για το μείζον θέμα της μεταφοράς και της σίτισης των μαθητών – αρμοδιότητες που πέρασαν στους καλλικρατικούς δήμους, οι οποίοι είναι προς το παρόν ανέτοιμοι, αλλά και δεν έχουν εξασφαλιστεί για αυτούς οι απαραίτητοι πόροι από τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας για να τις αναλάβουν – υποσχέθηκε να μεσολαβήσει για την επίτευξη συνάντησης του Προεδρείου της Ένωσης με τον Υπουργό Εσωτερικών. (ακόλουθα με το Δελτίο τύπου που έστειλε η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων των Σερρών Θωμαή Μπόζιου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την όλη διοργάνωση και φιλοξενία) Χαιρετισμός της ΕΛΜΕ, Πάνου Ελευθερία Συμφωνούν με τα βασικά αιτήματα και στηρίζουν την ένωση. Μη σβήνουμε ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ της κρίσης τα χρόνια άλυτα προβλήματα. Τους χαμηλόμισθους καθηγητές. Να χρηματοδοτηθεί η Παιδεία.
Να γίνει επένδυση στην παιδεία. Ακολούθως το λόγο πήρε ο Π. Κουφαλάκος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Διευθυντή τον Υποδιευθυντή, και όλους τους παρευρισκόμενους, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης: 1 Ενημέρωση, 2 Εκτίμηση από το τριήμερο των κινητοποιήσεων. 3 Επανακαθορισμός και προτεραιότητες μετά από τα νέα δεδομένα πού έχουν προκύψει. 4 Έγκριση δαπανών προηγούμενων Συμβουλίων Καλαμάτας Θεσσαλονίκης. 5 Έγκριση δαπανών σελίδας. 6 Έγκριση εγγραφής στην Ένωση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού σχολείου Κορίνθου. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης ενημέρωσε για τα όσα έγιναν από το προηγούμενο ΔΣ έως σήμερα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: Χθες ανακοινώθηκαν οι τελευταίες προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών πλήρους και μειωμένου ωραρίου.
Δεν είναι τυχαίο. Κάθε φορά πού συνεδριάζουμε ανακοινώνουν την προηγούμενη και παρτίδα πρόσληψης Καθηγητών. Αυτό αποδεικνύει ότι μας υπολογίζουν. Έχουμε κάνει αισθητή την παρουσία μας με την ενότητα και τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις. Όσον αφορά την μεταφορά, δεν μας καλύπτει η γενική ΚΥΑ. Τα σχολεία μας είναι διαδημοτικά, τα παιδιά μας κουβαλούν όργανα και δεν εξυπηρετούνται με τα μαθητικά δελτία. Απαιτούμε μίσθωση λεωφορείων αποκλειστικά για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά. Αυτό θα γίνει μόνο μέσω περιφέρειας με απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος. Ο Καλλικράτης είχαμε προβλέψει ότι είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, για επιπλέον φορολόγηση των εργαζομένων. Το αποδεικνύουν οι αυτοτελείς πόροι πού έχουν θεσμοθετηθεί με σκοπό την φορολόγηση. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΤΙΣΗ Δεν κάνουμε εκπτώσεις δεν απεμπολούμε για οποιονδήποτε λόγο την σίτιση. Δεν την διεκδικούμε σαν επαιτεία.
Είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας πού απορρέει από το επιβαρυμένο ωράριο. Και τον μεγάλων αποστάσεων πού διανύουν τα παιδιά μας, αφού καλύπτει τις ανάγκες όλου του Νομού. Αν η υφυπουργός νοιάζεται για τα παιδιά του ολοήμερου δημοτικού στα πλαίσια της ισότητας ας σι

τίσει και τα ολοήμερα δημοτικά, εμείς δεν φέρουμε αντίρρηση απεναντίας θα επικροτήσουμε μία τέτοια κίνηση του Υπουργείου Τέλος ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε στα χιλιοειπωμένα ζητήματα των ωρολογίων προγραμμάτων , στην έλλειψη βιβλίων, στην μουσική προπαιδεία στα δημοτικά και στην πιστοποίηση του οργάνου πού ενώ προβλέπεται από τον νόμο δεν δίνεται στα παιδιά μας. Συνέχισαν την ενημέρωση και συμπλήρωσαν με τις τοποθετήσεις τους τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου του Διοικητικού συμβουλίου Αντιπρόεδρος Αντάρας Φώτης Απάντηση στην τοποθέτηση στη βουλή, της Χριστοφιλοπούλου, από την ένωση, ώστε να γνωρίζουν ότι τα μαθαίνουμε όλα Και ότι δεν υποκύπτουμε στη αποδοχή αυτής της εκτός νόμου δήλωσης Όπως θεωρούν παράνομο το να μην πληρώνουμε, πως αυτοί αλλοιώνουν τον νόμο? Γ. γραμμ. Αθανασίου Κατερίνα Η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες και να προωθήσουν τα αιτήματα μας Οι Δήμοι με το συνδικαλιστικό τους όργανο να ξεκινήσουν τον δικό τους αγώνα επαναπροσδιορισμού του Καλλικράτη και του τρόπου με τον οποίο θα αποφύγουμε τα χειρότερα.
Δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους γονείς εκπροσώπους των γειτονικών νομών καθώς φυσικά και των Σερρών οπότε ακολούθησε συζήτηση. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν: Διαίρει και βασίλευε. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν δήμο να δημιουργήσει τετελεσμένα για μεταφορά και σίτιση. Θα χρησιμοποιηθεί από την πολιτική ηγεσία για εκπτώσεις Αφού μπορούν να το κάνουν οι 5 δήμοι θα πουν, επομένως ας το κάνουν και οι άλλοι με αποτέλεσμα την αυτοχρηματοδότηση. Εγκατέλειψαν το σχολείο 35 παιδιά λόγω της μεταφοράς, παιδιά από χωριά που αδυνατούν να ακολουθήσουν το ΚΤΕΛ Αυτά τα παιδιά φέρουν και τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής λόγω του ότι ζουν σε χωριά, εγκαταλείποντας τα σχολεία μας φεύγουν τα ζωτικά στοιχεία του παραδοσιακού.
Είναι ποικίλοι οι τρόποι που αλληλεπιδρούν στη άλωση του χαρακτήρα των σχολείων μας. Θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, και να υποστηρίζουμε και τους άλλους Ισχύς εν τη ενώσει Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με τον τακτικό στρατό Υπάρχουν και οι ανταρτοπόλεμοι Αρνηθήκαμε κάθε εκδήλωση στον δήμο, γι αυτό σήμερα έχουμε σίτιση Γιατί να δίνουν τεράστια ποσά σε ‘ονόματα’ καλλιτέχνες κι όχι για να τραφούν οι μέλλοντες μουσικοί.
Η συνεδρίαση κατέληξε με τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν: Κλείνουν το ΟΣΚΤ Τα κτήρια τα αναλαμβάνει η Θέμις, εταιρεία που κτίζει φυλακές. Λέμε όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή, σκεφτείτε συμβολικά τι σημαίνει Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε τίποτα απ΄ την τσέπη μας Πρώτιστο θέμα μας λοιπόν η ήδη φερόμενη πρόταση της ένωσης για την περιφέρεια και την μη δυνατότητα εν τέλει να λειτουργήσει ο Καλλικράτης Δεν δεχόμαστε κανενός τύπου αναπλήρωση ωρών, (απόφαση σχολικού συμβουλίου Ιλίου) Συντονισμός ενιαία δράση.

και τις ακόλουθες αποφάσεις:
• Έγκριση στο αίτημά τους, να ενταχθεί ο σύλλογος Κορίνθου στην ένωση.
• Να παραχωρηθεί Συνέντευξη τύπου στην Αθήνα
• Όλοι οι σύλλογοι να κινητοποιηθούν στην κατεύθυνση διαμαρτυριών, στις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων. Το κάθε σχολείο να διαδηλώσει με τον τρόπο πού θα επιλέξει, με αίτημα αιχμής. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ. (μεταφορά σίτιση – καθηγητές ) Πχ θα μπορούσαν οι μαθητές να κάνουν την χριστουγεννιάτικη συναυλία με μαύρα περιβραχιόνιο διαμαρτυρίας και με ανάρτηση πανό.
• Με την έναρξη της νέας χρονιάς ένταση των διαμαρτυριών, όχι από την πρώτη ημέρα. Συντονισμένη διαμαρτυρία αφού ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, με κοινό σύνθημα σε πανό. Αφισσούλα με αρχείο στα σχολεία να τυπωθεί.
• Κάλεσμα στους Δήμους για να συνταχθούν μαζί μας στον αγώνα
• Επιδιώκουμε σχολικά συμβούλια όπου ζητάμε να παρθούν αποφάσεις άρνησης αναπλήρωσης των χαμένων ωρών από τις καταλήψεις. Αποφάσεις αντίθετες με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου. Ξεκάθαρη καταγγελία, της προπαγάνδας που γίνεται στους μαθητές, για τις καταλήψεις
• Παρέμβαση στο υπουργείο
• Να απαντηθεί στη Χριστοφιλοπούλου αυτό που είπε για τη σίτιση στη Βουλή
• Πιέσεις για βομβαρδισμό επερωτήσεων από όλα τα σχολεία στους υπουργούς και βουλευτές των νομών.
• Να πάρουν θέση οι δευτεροβάθμιοι Περιφερειακοί διευθυντές.
• Να κουρέψουμε τις παλιές οφειλές 3000 ευρώ και να ζητάμε τα τελευταία 3 χρόνια με το 11 – 12.
• 200 ευρώ ΕΓΓΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΏΝ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΏΝΗΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΏΝ ΣΤΟΝ ΦΩΤΕΙΑΔΗ ΖΑΦΕΙΡΗ
• 250 ευρώ ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
• ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ