Ανοίγει “δρόμος” για διαβάθμιση και αναγνώριση των Μουσικών Σπουδών

Η υπουργός Πολιτισμού θεωρεί εύλογο το αίτημα για διαβάθμιση και αναγνώριση των μουσικών σπουδών, συνεπώς και των απολυτηρίων τίτλων τους, υπό προϋποθέσεις
Δημοσίευση: 02/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Η έλλειψη ακαδημαϊκής διαβάθμισης και ισοτιμίας των τίτλων μουσικών σπουδών από Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ωδεία/Μουσικές Σχολές) πράγματι έχει δημιουργήσει διαχρονικά πολλά προβλήματα στους κατόχους τους τα οποία τίθενται κατά καιρούς υπόψη του Τμήματος Μουσικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Β. Έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν από την αρμόδια Διεύθυνση με εισηγήσεις και σχετικές διατάξεις.

Γ. Η υπηρεσία μας, θεωρεί εύλογο το αίτημα για διαβάθμιση και αναγνώριση των μουσικών σπουδών, συνεπώς και των απολυτηρίων τίτλων τους, όχι αυτόματα αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις, και προτείνει να αποτελέσει εφαλτήριο για τη σύσταση νέας ομάδας εργασίας με θέμα αποκλειστικά την αδιαβάθμητη Μουσική Εκπαίδευση.

Την παραπάνω απάντηση έδωσε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά,απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Βουλευτού Ολγας Κεφαλογιάννη.

Η υπουργός Πολιτισμού υπογραμμίζει πως  το μοναδικό ίδρυμα υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΑ που παρέχει δωρεάν μουσική παιδεία, είναι το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα Ιδιωτικά Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, παρέχουν μουσικές σπουδές επί πληρωμή, και έγκειται στη διακριτική τους ευχέρεια να δίνουν κατά καιρούς και περιπτώσεις υποτροφίες σπουδών.

Σε αυτά, σημειώνει η κ. Ζορμπά,  περιλαμβάνονται και τα Δημοτικά Ωδεία, των οποίων η διοίκηση και η εργασιακή και οικονομική εποπτεία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Την  πιο συνήθη πηγή δωρεάν μουσικής παιδείας σε μικρές σχολικές ηλικίες, υπενθυμίζει η κ. υπουργός ,αποτελούν τα Μουσικά Σχολεία, τα οποία είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και παρέχουν στους μαθητές δωρεάν εκμάθηση μουσικής θεωρίας και οργάνων, μέσα στο πλαίσιο του γενικού εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.