Δυναμικές συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Παιδείας από Μαθητές εκπαιδευτικούς και φοιτητές 9/11/2018.

Παρασκευή 9/11/2018

Δυναμικές συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Παιδείας από Μαθητές εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

Η πολιτική στο χώρο της Παιδείας, που φτιάχνει μία εκπαίδευση με λειψή κρατική χρηματοδότηση, παραδομένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων και με εκπαιδευτικούς χωρίς δικαιώματα, βρέθηκε στο στόχαστρο των συγκεντρώσεων που πραγματοποίησαν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί σήμερα έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Το «χορό» των συγκεντρώσεων άνοιξαν οι μαθητές και οι φοιτητές, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Λύκειο και την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι μαθητές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού της Αθήνας, απαιτούν να μη νομοθετηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο και διεκδικούν παράλληλα λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία.

Ξεχωριστή η παρουσία των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων Αττικής που συμμετείχαν, διατρανώνοντας την διαφωνία τους με το σμπαράλιασμα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων που επιχειρεί ύπουλα το Υπουργείο, απαιτώντας να  μείνουν στην σκέψη οι διατάξεις που  αφορούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία  στο τελευταίο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας .

Από την πλευρά τους οι φοιτητές, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ,αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 12 στο σταθμό της Νερατζιώτισσας. Από εκεί, έχοντας στην κεφαλή το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας με σύνθημα «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το Λύκειο – Θέλουμε σχολείο να μορφώνει, όχι να εξοντώνει», πορεύτηκαν έως το Υπουργείο Παιδείας.

Έξω από το Υπουργείο φώναξαν συνθήματα όπως «Τσίπρα – Γαβρόγλου, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά» και «Θέλουμε σχολείο που να μας μορφώνει, κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί σας νόμοι».

Οι μαθητές δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει νόμος το αντιδραστικό νομοσχέδιο, ενώ, σε μία συμβολική κίνηση, πέταξαν στο προαύλιο του υπουργείου φακέλους που έγραφαν «Σας επιστρέφουμε το απαράδεκτο νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο».

Ακολούθως αποχώρησαν συγκροτημένα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους στα τοπικά Συντονιστικά, στις συζητήσεις και τις συνελεύσεις των σχολείων του.

Στη συνέχεια στο Υπουργείο συγκεντρώθηκαν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν για μία ακόμη τα αιτήματα για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και κάλυψη των αναγκών των σχολείων, εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών κ.ά.

Ορισμένοι διαδηλωτές άνοιξαν τις πύλες του Υπουργείου και έτσι η συγκέντρωση μεταφέρθηκε στο προαύλιο του Υπουργείου, απαντώντας έτσι στην προκλητική στάση των αρμοδίων που είχαν διατάξει να κατεβούν τα ρολά του Υπ. Παιδείας και είχαν ζητήσει την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, προτρέποντας μάλιστα τους υπαλλήλους του Υπουργείου να αποχωρήσουν «νωρίς υπό το φόβο των διαδηλωτών».