Θεατρική παράσταση μαθητών από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου, για τη διάσωση της Ελληνο – Εβραίας Ταμάρας Σιμαντώβ

Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Παράσταση για την ιστορία διάσωσης της νεαρής Ελληνο-Εβραίας, Ταμάρας Σιμαντώβ από την Ελληνο-Βελγίδα, Ματίλντε Βάσενχοβεν κατά την διάρκεια της Κατοχής, ανέβασαν την Πέμπτη οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αλίμου στην Δημοτική Σκηνή «Κάρολος Κούν».

Το σενάριο έγραψε ο μαθητής και ηθοποιός, Φοίβος Μαρίνος ενώ το θεατρικό έργο είχε μουσική ενορχήστρωση και πρωτότυπους στίχους του σχολείου. Η παράσταση συνδυάστηκε με τελετή βράβευσης της Ματίλντε Βάσενχοβεν με το μετάλλιο και τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» του Μουσείου και Ινστιτούτου του Ολοκαυτώματος, Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ από την Πρέσβυ Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρία Ιρίτ Μπεν –Άμπα.

Το βραβείο παράλεβε εκ μέρος της Ματίλντε που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, ο εγγονός της, κ. Λουδοβίκος Βασενχόβεν. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Αλίμου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Το θεατρικό έργο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η κόρη της διασωθείσας, Αλίκη, η σύζυγος του εκλιπώντα αδερφου της διασωθείας, κυρία Ρίτα Σιμαντώβ, o Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ιωάννης Τσιρώνης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γιώργος Καλαντζής,  ο, Πρόεδρος της Κοινοβουλετικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, βουλευτής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, η Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Νίκη Κεράμεως, ο Πρέσβης του Βελγίου, κ.  Luc Liebault, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Παύλος Χρηστίδης, ο Αντιδήμαρχος Αλίμου, κ. Στέφανος Διαμαντής, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Μωυσής Μάτσας, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Εκκλησίας, μαθητές, παιδιά και γονείς.

Στην ομιλία της, η Πρέσβης του Ισραήλ επεσήμανε το διδακτικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι ιστορίες διάσωσης Εβραίων όπως εκείνη της Ταμαράς Σιμαντώβ από την Ματίλντε Βάσενχοβεν ,τονίζοντας ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικότατο το έργο των μαθητών του Μουσικού Σχολείου. Επεσήμανε την ανάγκη να αντισταθούν όλοι σε φαινόμενα αντισημιτισμού, ρατσισμού και άρνησης του Ολοκαυτώματος. Συνεχάρη τους μαθητές του σχολείου για το θεατρικό έργο, ενώ ευχαρίστησε και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας, και

 Θρησκευμάτων για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γιώργος Καλαντζής, τόνισε ότι οι ιστορίες των «Δικαίων των Εθνών» είναι απλώς ιστορίες απλών καλών ανθρώπων που βοήθησαν τους συνάνθρωπούς τους Εβραίους. Μίλησε με θερμά λόγια για το θεατρικό έργο των μαθητών και τον ενθουσιασμό τους, λέγοντας ότι όπως ακριβώς οι «Δίκαιοι» αποτέλεσαν πηγή ελπίδας σε σκοτεινές εποχές του χτες, τα παιδιά είναι η ελπίδα για το αύριο.

Ο κ. Λουδοβίκος Βάσενχοβεν ευχαρίστησε την Πρέσβυ

του Ισραήλ και το Γιάντ Βασέμ για την τιμή προς το πρόσωπο της γιαγιάς του. Δήλωσε ότι παρόλο που γνώριζε την γιαγιά του, μετά την ιστορία της διάσωσης όπως του την διηγήθηκε η Ταμάρα Σιμαντώβ, την γνώρισε ακόμα καλύτερα και σχημάτισε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον ακμαίο και θαρραλέο χαρακτήρα της.  Συγκινημένος από την παράσταση των μαθητών, είπε ότι με τέτοιους νέους, η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ακόμα και σε περιόδους κρίσεων.

Η Ρίτα Σιμαντώβ, σύζυγος του εκλιπόντα αδερφού της διασωθείσας, που μίλησε εκ μέρους της Ταμάρας Σιμαντώβ, η οποία είναι σήμερα 95 ετών και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, δήλωσε ότι η Ταμάρα θα ήταν σίγουρα συγκινημένη και υπερήφανη για την παράσταση. Προσέθεσε ότι το έργο των μαθητών δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον.