Κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας- Συνθήματα.

https://youtu.be/-srorYkkKyU

Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας: 29 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!!            (Μαθητική πορεία 12.00 στα Προπύλαια (στάση ΜΕΤΡΟ «Πανεπιστήμιο»)

Μαθητικός ξεσηκωμός σε όλα τα σχολεία!

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κάνει χειρότερο το σχολείο ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ! ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ!!!

Αυτό είναι το μήνυμά μας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που ετοιμάζεται να καταθέσει ένα νομοσχέδιο για το Λύκειο και το εξεταστικό που κάνει το σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!

Καλούμε τα σχολεία, τα 15μελή και 5μελή, τις Συντονιστικές Επιτροπές όλης της χώρας να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. Στις 29 Οκτώβρη θα πλημμυρίσουμε τους δρόμους σε κάθε πόλη και χωριό! Θα είμαστε χιλιάδες!!! Η φωνή μας θα ακουστεί δυνατά παντού!!!

Ούτε να σκεφτεί η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της να καταθέσουν και να ψηφίσουν το απαράδεκτο νομοσχέδιό τους με το οποίο:

 • θα μας βάζουν να δίνουμε περισσότερες εξετάσεις: Καταργούν τις ενδοσχολικές και ουσιαστικά βάζουν πανελλαδικές x 2. Δηλαδή να δίνουμε και πανελλαδικές και εξετάσεις ανά δήμο ή περιφέρεια με θέματα και δυσκολία πανελλαδικού επιπέδου, ακόμα και για να πάρουμε το απολυτήριο.
 • θα μας φορτώνουν με περισσότερο άγχος, τρέξιμο και παπαγαλία αφού το ζητούμενο στο σχολείο που φτιάχνουν δεν θα είναι να πάρουμε γνώσεις, αλλά να μάθουμε τα SOS και να κυνηγάμε βαθμούς. Ήδη οι φροντιστηριάρχες τρίβουν τα χέρια τους και ευχαριστούν την κυβέρνηση που θα γεμίσει κι άλλο τα πορτοφόλια τους από τις τσέπες των γονιών μας.
 • θα μας στερούν πολύτιμες γνώσεις για τη ζωή μας. Και επίσημα πια στόχος του σχολείου δεν θα είναι να μας δίνει τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι άσχετα από το επάγγελμα που θα κάνουμε. Φτιάχνουν ένα σχολείο που και με τη βούλα του νόμου θα μας στερεί το δικαίωμα να μάθουμε όσα είναι χρήσιμα για τη ζωή μας και θα μας αντιμετωπίζει σαν μέσους όρους βαθμολογιών.
 • θα μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή μας από πιο νωρίς και με λιγότερες επιλογές. Και όλα αυτά σε ένα σχολείο που θα μας κοιτάει περισσότερο στην τσέπη.

Είναι θράσος να λέει η κυβέρνηση και το υπουργείο πως έχει επιστρέψει η κανονικότητα στα σχολεία την ώρα που δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα! Οι οικογένειές μας πληρώνουν ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων, καταργούν τμήματα, κατευθύνσεις, ειδικότητες. Λείπουν καθηγητές, πληρώνουμε για τη μετακίνησή μας. Η ενισχυτική διδασκαλία δεν έχει ξεκινήσει πουθενά, η πρόσθετη διδακτική στήριξη θα γίνει στο τέλος… της χρονιάς!!!  Και ο κατάλογος των εμποδίων που συναντάμε για να μορφωθούμε δεν έχει τελειωμό…

Δεν περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό από την κυβέρνηση:

 • που συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες και μαζί με τους συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλαν και την παιδεία στο μνημόνιο.
 • και τον υπουργό παιδείας που λένε πως είναι ουτοπία να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δεν θα μας εξοντώνει.

Το μόνο που είναι ουτοπία είναι να νομίζουν πως θα κάτσουμε στ’ αυγά μας!

Ρίχνουμε άκυρο στο σημερινό σχολείο που μας εξοντώνει και στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που το κάνει πιο εξοντωτικό!

Να μην σκεφτούν ούτε να το καταθέσουν!

Στα τσακίδια τα μνημόνιά τους, στα τσακίδια οι νόμοι τους που κάνουν χειρότερο το σχολείο και τη ζωή μας!

Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει χωρίς διακρίσεις, χωρίς εμπόδια. Που θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι σκόρπιες γνώσεις με το σταγονόμετρο. Για ένα σχολείο στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί και όχι αριθμοί ονομάτων για τα απουσιολόγια, που δε θα μας κοιτάει στην τσέπη, για παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα.

Αγωνιζόμαστε για ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ!

29 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!!

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 12.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ (Στάση ΜΕΤΡΟ: «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»)

Συζητάμε και οργανώνουμε τον αγώνα μας παντού! Κάνουμε συνελεύσεις, μαζεύουμε υπογραφές, παίρνουμε αποφάσεις και ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑ! Εκλέγουμε άμεσα αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια για να απαντήσουμε ακόμα πιο οργανωμένα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Οργανώνουμε κι άλλες δράσεις αγώνα στα σχολεία και πριν, ώστε στις 29 Οκτώβρη να βουλιάξουμε την Ελλάδα και να ετοιμάσουμε και τους επόμενους μεγάλους αγώνες μας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο της!

Απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης!

Διεκδικούμε:

 • Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους!
 • Υπουργείο και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Ούτε 1 € από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας. Διανομή όλων των σχολικών βιβλίων σε όλους τους μαθητές και όλα δωρεάν!
 • Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να αποσυνδεθεί από το Λύκειο.
 • Δωρεάν ασφαλή μεταφορά όλες τις ώρες, ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.
 • Δικαίωμα σε όλους τους μαθητές να διεκδικήσουν πρόσβαση σε όλες τις σχολές.
 • Όλες οι τάξεις και οι κατευθύνσεις στα σχολεία. Κανένας μαθητής να μην αναγκαστεί να αλλάξει σχολείο. Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς.
 • Πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία τώρα & για όλους τους μαθητές.
 • Καμία σκέψη για κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.
 • Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΣΤ’ ΑΥΓΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!!!

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα για το εξοντωτικό Λύκειο που φέρνει η κυβέρνηση αλλά και για την επίλυση όλων των οξυμένων προβλημάτων σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης τους μαθητές της πόλης και δίνει αγωνιστικό ραντεβού τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

«Η απόφαση αγκαλιάστηκε από δεκάδες σχολεία της Θεσσαλονίκης, μέσα από συζητήσεις και Συνελεύσεις Μαθητικών Συμβουλίων αλλά και ολόκληρων σχολείων. Τα σχολεία της πόλης δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού, ενάντια στο “Νέο Λύκειο” και ενάντια στην πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία μας με δεκάδες προβλήματα όπως ελλείψεις σε μαθητική στέγη και μεταφορές, ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, κλείσιμο τμημάτων κατευθύνσεων στα ΓΕΛ, κλείσιμο ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Τη  Δευτέρα 29 Οκτώβρη στις 11 π.μ. με μαθητική συναυλία και στις 12 μ. με μαθητικό συλλαλητήριο, οι μαθητές κάνουμε το δικό μας αγώνα, για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολοκληρωμένα, δεν θα μας εξοντώνει και δεν θα κοιτάει στην τσέπη εμάς και τις οικογένειές μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Τα σχολεία που έχουν πάρει ως τώρα αποφάσεις συμμετοχής είναι: 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 1ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, ΕΠΑΛ Δημόκριτος, 1ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, Γυμνάσιο Μηχανιώνας, Πειραματικό σχολείο Νεάπολης, 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 4ο Γυμνάσιο Συκεών, Καλλιτεχνικό σχολείο, Μουσικό σχολείο, 1ο Γυμνάσιο Μενεμένης, 7ο Γυμνάσιο Αγ.Παύλου, 2ο Γυμνάσιο Συκεών

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ : Όλοι οι μαθητές της Πάτρας στις 29 Οκτώβρη, στις 10:30, στην πλ. Γεωργίου

Στις 4 Οκτώβρη, αντιπροσωπεία μαθητών γυμνασίων, λυκείων και ΕΠΑΛ κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και καταθέσαμε τα αιτήματα των σχολείων της Πάτρας, γιατί από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο σχολείο εμφανίστηκαν προβλήματα. Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απέφυγε να συζητήσει ουσιαστικά με τους μαθητές για τα αιτήματα που κατατέθηκαν. Με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει επίσημη αντιπροσωπεία από προέδρους δεκαπενταμελών συμβουλίων, απέρριψε την υπογεγραμμένη ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας. Δήλωσε ότι δεν έχει κάποια ευθύνη για τα προβλήματά μας και ότι δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό για να λυθούν.

Δεν μασάμε! Ούτε στους εκφοβισμούς κάποιων διευθυντών που ακόμα δεν ξεκίνησε η χρονιά άρχισαν να απειλούν τους μαθητές με κοψίματα των εκδρομών εάν αποφασίσουν να αγωνιστούν για το σχολείο τους, ούτε στην καταστολή των κινητοποιήσεων, όπως προσπαθεί να γίνει στο ΕΠΑΛ της Αγίας Σοφίας!

Τα αιτήματα μας είναι τα εξής:

 • Δωρεάν μεταφορές των μαθητών στο σχολείο και στα εργαστήρια των ειδικοτήτων. Ούτε 1€ από την τσέπη μας για την μετακίνηση μας.
 • Σύγχρονες υποδομές, κανένας μαθητής σε κοντέινερ.
 • Καμία συγχώνευση σχολείων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Να δοθεί λύση για τα παιδιά που μεταφέρθηκαν από το ΕΠΑΛ σε νυκτερινό σχολείο, επειδή έκλεισε η ειδικότητά τους.
 • Ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές. Να λυθεί το θέμα του φαγητού σε 4οκαι 5ο Γυμνάσιο και στο 5ο Λύκειο.
 • Καθαρές τουαλέτες. Τώρα προσλήψεις καθαριστριών σε όλα τα σχολεία.
 • Τώρα βιβλία για τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ.
 • Να μην κλείσει η Γ’ Λυκείου στο Λύκειο στις Ιτιές.
 • Να ξεκινήσει τώρα η θετική κατεύθυνση στο 5οΓΕΛ.
 • Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε δασκάλους των μαθημάτων κατεύθυνσης στο 4οΓΕΛ.
 • Τα βιβλία μουσικής για το Μουσικό Σχολείο να δίνονται δωρεάν. Να επισκευαστούν οι ψύκτες στο σχολείο.
 • Ειδικά για το ΕΠΑΛ Αγίας Σοφίας: να επισκευαστεί η οροφή στο υπόστεγο, γιατί στάζει!
 • Να αποσυρθούν τώρα οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας από το 17οΓυμνάσιο.
 • Καμία ανοχή στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την Παιδεία. Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που τσακίζει τη μόρφωση και τα όνειρα μας.
 • Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να αποσυνδεθεί από το Λύκειο.
 • Μόνιμη πρόσληψη καθηγητών για την αποκατάσταση των κενών θέσεων σε όλα τα σχολεία.
 • Κανένας γονιός να μην βάλει το χέρι στην τσέπη για την μόρφωση του παιδιού του. Είναι υποχρέωση του σχολείου να προσφέρει ενισχυτική διδασκαλία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα σε κάθε σχολείο. Δίνουμε ραντεβού ξανά όλοι μαζί στο μαθητικό συλλαλητήριο στις 29 Οκτώβρη, στις 10.30 από την πλ. Γεωργίου. Κλείνουμε το σχολείο και κατεβαίνουμε στο δρόμο!

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΣΤ’ ΑΥΓΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!!!

Συνθήματα για τη μεγάλη πανελλαδική μαθητική κινητοποίηση στις 29 Οκτώβρη

 1. Τόσες εξετάσεις ούτε οι ασθενείς, θα μας αρρωστήσουν αν δεν ξεσηκωθείς!
 2. Αυτό δεν είναι νόμος, είναι μια τρολιά, θα κάνω φροντιστήριο και στα θρησκευτικά…
 3. Ακόμα και στις 10 να βάζω ξυπνητήρι, οι μαθητές στον Τσίπρα δεν κάνουν το χατίρι.
 4. Ούτε στα λατινικά ούτε στα σουαχίλι, Γαβρόγλου δε μας ξεγελάς, ρώτα και το Φίλη.
 5. Με Τραμπ και Ισραήλ τα πάτε μια χαρά, αυτοί στην Παλαιστίνη σκοτώνουνε παιδιά.
 6. Παράνομο δεν είναι να ξεσηκωθείς, μονόδρομος να ζήσεις και να αγωνιστείς.
 7. Δε βγαίνουνε τα όνειρα στην παρανομία, νόμος οι ανάγκες μας και όχι η αδικία.
 8. Ο Τσίπρας και ο Κούλης τσακώνονται ξανά ποιος θα πρωτοβάλει μνημόνιο στα σχολειά.
 9. Τα βάλατε με μας, μπαστούνια θα τα βρείτε, Γαβρόγλου και Τσίπρα τρέξτε να κρυφτείτε…
 10. Ελεύθερη η πρόσβαση στις βάσεις και το ΝΑΤΟ και τις ζωές των μαθητών στέλνετε στον πάτο.
 11. Θέλουμε σχολείο δημιουργικό κι όχι κέντρο εξεταστικό
 12. Λεφτά για F-16 βρήκαν στο λεπτό και δεν υπάρχει σάλιο μας λεν για το σχολειό…
 13. Χόρτασες τον Τραμπ χάδια και φιλιά, στους μαθητές ψευτιές και κλειστά σχολειά…
 14. Τόσα χρόνια νόμοι η ίδια ιστορία, κόστος οι μαθητές μέσα στα σχολεία…
 15. Θέλουμε σχολείο που θα μας μορφώνει κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί τους νόμοι…
 16. Είμαι εδώ και τραγουδώ γιατί τους νόμους σας εγώ δεν προσκυνώ, θέλω σχολειό πραγματικό, να με μορφώνει να με κάνει ικανό.
 17. Τσίπρα στο μνημόνιο έβαλες την παιδεία, βάλε μας και ΕΝΦΙΑ να πάρουμε βιβλία.
 18. Τσίπρα και Γαβρόγλου ακούστε το καλά, οι μαθητές στο δρόμο ακόμα μια φορά.
 19. Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!
 20. Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά.
 21. Σεισμός-σεισμός-συντονισμός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος.
 22. Το νέο λύκειό σας είναι μαγικό, μάθημα καινούριο είναι το κενό.
 23. Πρώτα τα βιβλία, μετά οι καθηγητές, διώξτε απ’ τα σχολεία και τους μαθητές.
 24. Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με το λαό και κάθε μαθητής.
 25. Ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στ’ αυγά μας, είναι να παλέψουμε τα δικαιώματά μας.
 26. Όχι σχολείο για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς.
 27. Ρεαλισμός δεν είναι χειρότερη ζωή, έλα εσύ για μάθημα με τρύπια οροφή.
 28. Δούλοι δε θα είμαστε ούτ’ υποταγμένοι, παλεύουμε για μόρφωση και είμαστε ενωμένοι.
 29. Σήμερα στο μάθημα δεν έχει απουσία, στο δρόμο του αγώνα δίνουμε παρουσία!
 30. Και ακούω κι ακούω τριζόνια… και δεν κατάλαβα πως πέρασαν τα χρόνια… Ο Τσίπρας λέει πως όλα είναι εντάξει, μα πείτε του να έρθει κι απ’ την τάξη… Χημεία, Φυσική και Ιστορία μας κάνει ο παπάς στην ενορία.
 31. Ο Τσίπρας και οι φίλοι του δεν θα μας τουμπάρουν, τσακίζουν την εκπαίδευση, απάντηση θα πάρουν.
 32. Το σχολειό που φτιάχνουν μας κοιτάει στην τσέπη, οργάνωση και αγώνας για απάντηση τους πρέπει!
 33. Τσίπρα αν ήσουνα με τους μαθητές θα έσκιζες μνημόνια δεν θα ‘σουνα κεφτές
 34. Γαβρόγλου άσ’ τις τρέλες πως είσαι με εμάς, είσαι ο υπουργός της αμορφωσιάς!
 35. Γαβρόγλου δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης / δεν είμαστε τα πρόβατα που ό,τι θέλεις κάνεις…