Χωρίς διευθέτηση ολοκληρώθηκε η παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων στο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης κεντρικής Μακεδονίας, όπως εξηγεί μέσω του Alpha 96,5 ο πρόεδρος του συλλόγου, Μιχάλης Νυστικάκης, με φόντο την αναζήτηση ενιαίας στέγης για το καλλιτεχνικό γυμνάσιο και λύκειο.
Αν και “υπήρξαν υποσχέσεις ότι κάτι θα γίνει” και ενώ οι γονείς “ψάξαμε και βρήκαμε μία λύση η οποία είναι άμεσα εφικτή. Μιλάω για το Παπάφειο ίδρυμα και συγκεκριμένα για το κτήριο το οποίο έχει εμβαδόν 7.500 τετραγωνικών μέτρων και εφόσον έγινε αποδεκτή η αίτησή μας από το Δ.Σ. με θέρμη μάλιστα ως λύση η οποία θα βοηθούσε και το ίδιο το ίδρυμα να συνεχίσει, δυστυχώς δεν έγινε τίποτα”, καταγγέλλει ο κ. Νυστικάκης.
Παρότι ο Σύλλογος Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων έχει αποστείλει επιστολές στους αρμόδιους φορείς, ακόμη “περιμένουμε τόσον καιρό να μας απαντήσουν τι θα κάνουν” και την ίδια ώρα ενώ “υπάρχει γνωμοδότηση απ’ την καλλιτεχνική επιτροπή του υπουργείου, που λέει ότι είναι ιδανική λύση αυτός ο χώρος, διαπιστώνει τα προβλήματα στα υπάρχοντα δύο κτήρια, και δεν γίνεται τίποτα”, διαμαρτύρεται ο κ. Νυστικάκης.
Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, διάφοροι τοπικοί παράγοντες της πόλης και ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης δεν “θέλουνε να χάσουνε την ταμπέλα που θα λέει καλλιτεχνικό σχολείο, θεωρώντας ότι θα υποβαθμιστεί περαιτέρω η δυτική Θεσσαλονίκη” και διερωτάται “πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι θα υποβαθμιστεί η περιοχή, όταν έχουμε ένα σχολείο διαμελισμένο στα δύο;”
Επιπροσθέτως, ο κ. Νυστικάκης καταλογίζει έλλειψη πολιτικής βούλησης στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, τονίζοντας πως “από το νόμο ξέρουμε ότι με μία υπουργική απόφαση, ο υπουργός ο ίδιος (…) κάνει αυτή την αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς, ή ευτυχώς πρέπει να σπάσουμε κάποια “αυγά” σ’ αυτήν την πόλη. Τα “αυγά” είναι η νοοτροπία που θυμίζει υποσαχάριες χώρες.”
Ακόμη παραπέρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, αφήνει αιχμές και για τη στάση της Εκκλησίας, λέγοντας “έχουμε μπει σε μια διαδικασία συζητήσεων, ανταλλαγμάτων. Μέχρι και η Εκκλησία έχει εμπλακεί ενεργά, στο να μην φύγει το σχολείο από ‘κει. Εάν είναι αυτή η λογική που ακολουθείται σήμερα για την Παιδεία, αλίμονο.”
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα αποδεχθούν τη μετεγκατάσταση οπουδήποτε στην κεντρική Μακεδονία “όπου και να πούνε, και στην Κατερίνη να πούνε, εμείς θα πούμε ευχαριστούμε πολύ” ξεκαθαρίζει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως “δυστυχώς ακούσαμε για οικόπεδα που δίνονται στο δήμο Πυλαίας, στο δήμο Συκεών… κουβέντα για το καλλιτεχνικό. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κτήρια σχολικά, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην ειπωθεί μία λέξη” από τον υπουργό Υποδομών και τον πρωθυπουργό στο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης της κεντρικής Μακεδονίας.
Τέλος, οι γονείς σκοπεύουν να παραμείνουν στις επάλξεις, με τον κ. Νυστικάκη να διαμηνύει πως “δεν θα το αφήσουμε” να ξεχαστεί διότι “είμαστε πολίτες και μόνο όταν θα σταματήσουν να υπάρχουν αυτοί οι πολίτες, τότε θα σταματήσει να υπάρχει και η κινητοποίηση. Εάν θεωρούν οι υπεύθυνοι ότι θα σταματήσουμε να κυνηγάμε το προφανές, τότε είναι βαθιά νυχτωμένοι”.