Απόφαση γενικής συνέλευσης μαθητών του καλλιτεχνικού σχολείου Γέρακα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ

1. ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ζήτησα από τους μαθητές του σχολείου να υπάρξει μία σύντομη ενημέρωση για τις αποφάσεις τους σήμερα. Πριν λίγο μου έστειλαν τις παρακάτω γραμμές τις οποίες και παραθέτω:

Στην γενικη συνελευση που πραγματοποιηθηκε σμερα αποφασιστηκε ομοφωνα πως το σχολειο μας κινδυνευει με την απειλη της καταργησης του, υστερα απο την υπονομευση της λειτουργιας του, με την καταργηση των πουλμαν να αποτελει το τελειωτικο χτυπημα. Χρησιμοποιησαμε ολη την γενικη συνελευση στην συζητηση και την ευρεση καταλληλων τροπων αντιμετωπισης αυτου του σημαντικου ζητηματος ωστε δεν εμεινε χρονος για την συζητηση αλλων θεματων. Ετσι αποφασισαμε να προβουμε αμεσα σε κινητοποιησεις αφου ερθουμε σε επαφη με τα μουσικα της αττικης με τα οποια μοιραζομαστε τα περισσοτερα προβληματα, δηλαδη της υποδομης, της σιτισης, της καθυστερημενης ελευσης των καλλιτεχνικων καθηγητων, την ελλειψη τεχνικου υλικου και, τωρα πια, την μεταφορα των μαθητων στα σχολεια μας. Θεωρουμε οτι αυτη η επιθεση γινεται στα σχολεια μας συνειδητα και πρεπει ετσι να αντιμετωπιστει. Θα οργανωσουμε μεσα στο ακολουθο χρονικο διαστημα διαμαρτυριες μαζικου και καλλιτεχνικου χαρακτηρα στα αρμοδια υπουργεια και αυριο θα μαζευτουμε στο σχολειο οποια παιδια μπορουμε για να συζητησουμε περαιτερω τις πιθανες δρασεις μας. Ακομα θα πραγματοποιησουμε τα σαββατοκυριακα καλλιτεχνικες δρασεις σε κεντρικα σημεια της Αθηνας με σκοπο την προβολη του σχολειου μας και ακομα θα προσπαθησουμε να προσελκυσουμε κοσμο στο σχολειο να δει τις δουλειες μας και να αφουγκραστει τα ζωτικης σημασιας προβληματα του σχολειου και να μας στηριξει με οποιον τροπο γινεται. Αναφερθηκε ακομα η σημασια προβολης του προβληματος μας μεσω των ΜΜΕ, για το οποιο χρειαζομαστετη βοηθεια του συλλογου γονενων και κηδεμονων. Ακομα τονιστηκε το γεγονος οτι το σχολειο πρεπει να παραμεινει ανοιχτο και σε πληρη λειτουργια με υποχωρησεις οπου χρειαζεται για την διευκολυνση της δρασης μας. Καλουμε σε αυτες τις κινητοποιησεις τους γονεις του καλλτεχνικου σχολειου και τους καθηγητες, απο τους οποιους αναμενεται η πληρης κατανοηση και στηριξη της δρασης μας και της σημασιας της για την επιβιωση του σχολειου μας.

2. ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ.

Η άποψη για ανάληψη της μετακίνησης από τους γονείς έχει έλθει και ξαναέλθει ουκ ολίγες φορές στα όργανα του συλλόγου στο ΔΣ και στις συνελεύσεις μας και έχει απορριφθεί ισάριθμες φορές.

Η θέση μας στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη, συμπίπτει με τις θέσεις του συνόλου των σχολικών κοινοτήτων των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, πανελλαδικά και αφορά την επιμονή μας το κράτος να αναλάβει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον ιδρυτικό νόμο των σχολείων, από όλες τις ενδιάμεσες κανονιστικές αποφάσεις. Διεκδικούμε την οργάνωση της μετακίνησης σε επίπεδο περιφέρειας, των σχολείων μας που είναι διαδημοτικά – υπερτοπικά (είναι κάτι που η πρόσφατη Πράξη Νομοθ. Περιεχομένου προσεγγίζει), την ανάληψη από ενιαίο δημόσιο φορέα με την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

Υποστηρίζουμε με την έννοια αυτή και το έχουμε αποσαφηνίσει, τον αποκλειστικό ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων. Το άνοιγμα της προοπτικής για ανάληψη της μεταφοράς από τους γονείς, διχοτομεί με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια το σχολείο, τα παιδιά μας, ακυρώνει τις ίσες δυνατότητες ευκαιριών για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των σχολείων της τέχνης και του πολιτισμού, ακυρώνει τον ενιαίο καθολικό και δημόσιο χαρακτήρα τους.

Αυτή είναι σε συντομία η θέση του συλλόγου μας, όχι μόνο των κατά καιρούς Δ.Σ., αλλά θέση υπερψηφισμένη συντριπτικά σε μαζικές γενικές συνελεύσεις διαχρονικά.

3. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Στις περιπτώσεις απεργιών ή άλλων δυσχερειών πρόσβασης στο σχολείο, οι καταγεγραμμένες απουσίες σε μαθήματα καθηγητών που τυχόν δεν απεργούν, με αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων δεν προσμετρώνται, (είναι και το σύνηθες και πάγιο αίτημα που στις περιπτώσεις αυτές προβάλλουμε εμείς σαν σύλλογος), αυτό λέει η μέχρι τώρα εμπειρία, αυτό μου επιβεβαιώθηκε και σήμερα, μόνο που αυτό δεν είναι κάτι που αποτυπώνεται σε αποφάσεις εκ των προτέρων, ούτε είναι ικανό στοιχείο για να μη παρθούν αύριο απουσίες, ακόμα και για λόγους ασφαλείας των παιδιών μας, για να είναι καταγραμμένο ποια παιδιά βρίσκονται στο σχολείο.

4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΟΥΛΜΑΝ

Το ζήτημα τέθηκε στην διευθύντρια και η απάντηση που πήρα και την μεταφέρω είναι πως το σχολείο θα κάνει ότι είναι απαιτητό ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια για αποζημίωση των γονέων (το προβλέπει άλλωστε και η ΚΥΑ περί μεταφορών των μαθητών). Ήδη μέλη του συμβουλίου κινούνται δραστήρια όπως θα παρατηρήσατε για την διερεύνηση του τυπικού μέρους για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.

5. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

Όπως την Κυριακή αποφασίσαμε (και επαναλάβαμε στην νωρίτερη ενημέρωση) πηγαίνουμε προς έναν συντονισμό με τα άλλα τέσσερα μουσικά σχολεία, ώστε στην αρχή της ερχόμενης βδομάδας, να εκδηλωθεί μία μαζική διαμαρτυρία προς τα υπουργεία που εμπλέκονται στην υπόθεση των μεταφορών. Τα συμβούλια είναι σε επαφή και για να είμαστε ακριβείς υπάρχει απόλυτος κοινός βηματισμός με τα μουσικά σχολεία του Αλίμου και του Ιλίου, όπως προαναφέραμε και το πρωί.και φυσικά με την Πανελλήνια Ένωση. Αναζητείται πεδίο επαφής με το της Παλλήνης και του Πειραιά.

Στο μεταξύ όπως φαίνεται και από το σημείωμα των μαθητών και από τα παιδιά εκδηλώνεται μία κινητικότητα συντονισμού με τα υπόλοιπα σχολεία και τους συλλόγους γονέων, στην κατεύθυνση και της προβολής του έργου των σχολείων.

6. ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Όπως ανακοινώθηκε στην συνέλευση της Κυριακής, την Πέμπτη 27/9 έχει κλειστεί ραντεβού της Πανελλήνιας Ένωσης από το γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού κ. Παπαθεοδώρου. Ευελπιστούμε πως η συνάντηση αυτή που θα είναι βέβαια εφ’ όλης της ύλης, θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις για τις κυβερνητικές προθέσεις απέναντι στα σχολεία μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να τις πληροφορηθούμε άμεσα διότι μετά το πέρας της συνάντησης, δεσμεύομαι έως το βράδυ να δώσω ένα σύντομο ενημερωτικό σημείωμα.

7. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ.

Από τις 5 έως 7 Οκτώβρη στην Θεσσαλονίκη την επόμενη βδομάδα δηλαδή, συνέρχεται το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης (την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο σύλλογος γονέων του Καλλιτεχνικού), οπότε θα υπάρχει και μία συνόψιση της κατάστασης πανελλαδικά, και η χάραξη κάποιων κατευθύνσεων που θα εισηγηθεί η Ένωση πέραν αυτών που έχει μέχρι τώρα διατυπώσει και με την παρουσία των συλλόγων της Βόρειας Ελλάδας.

Για την σύνταξη του παραπάνω

Γιάννης Αδριανός


Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα