ΑΣΓΜΕ Όποιος καπηλεύεται το μέλλον και τη ζωή των παιδιών μας, θα μας βρίσκει απέναντι. Με ή χωρίς ΑΦΜ…»

Την Παρασκευή 24 του Νοέμβρη η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής και δεκάδες εκπρόσωποι Συλλόγων και Ενώσεων Γονέων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την απόκτηση ΑΦΜ από τις Οργανώσεις Γονέων.

Αντιπροσωπεία της ΑΣΓΜΕ, της Ομοσπονδίας και Ενώσεων συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών. Στη συνάντηση αυτή, που αποτελούσε συνέχεια της προηγούμενης που έγινε τέλη Οκτώβρη, ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργού να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά τους για να σταλεί άμεσα εγκύκλιος σε όλες τις ΔΟΥ για τη διαγραφή όλων των προστίμων προς τους Συλλόγους Γονέων και να παρθεί άμεσα πρωτοβουλία με νομοθετική ρύθμιση για την μη υποχρεωτικότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους Συλλόγους Γονέων, την εξαίρεση των Συλλόγων Γονέων από την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ και τη δυνατότητα σε όσους Συλλόγους το επιθυμούν να επιστρέψουν – καταθέσουν το υπάρχον ΑΦΜ στις ΔΟΥ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης η στάση του κυβερνητικού παράγοντα υπήρξε αρνητική και ανένδοτη απέναντι στα αιτήματα των γονέων και μάλιστα υποστήριξε προκλητικά ότι τον συγκεκριμένο νόμο τον έφερε η σημερινή κυβέρνηση και δεν σκοπεύει να τον καταργήσει γιατί θεωρεί ότι όλες οι οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ παρ΄ όλες τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν για τις Οργανώσεις Γονέων. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν μπορούν να ακυρωθούν πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί, δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για την κατάργησή τους. Επίσης, «συνέστησε» στις Οργανώσεις Γονέων που δεν έχουν ΑΦΜ να προχωρήσουν στην οικειοθελή αποκάλυψη όπως προβλέπει η εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σε ανακοίνωσή τους, η ΑΣΓΜΕ και η Ομοσπονδία τονίζουν: «Η πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και βάζει το χέρι στην τσέπη των γονιών, πάει χέρι – χέρι με τη μετατροπή των Συλλόγων Γονέων σε “νομικά πρόσωπα” που δίνουν λεφτά από το υστέρημα των γονιών. Με λίγα λόγια, και αφαιρούν από τους εργαζόμενους γονείς δισεκατομμύρια ευρώ και τους λένε “είναι δική σου ευθύνη η λειτουργία του σχολείου”.

Το λέμε ξεκάθαρα! Η ευθύνη των οργανώσεων των γονιών είναι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας την αποδοχή των αιτημάτων μας.

Ο ρόλος των οργανώσεων των γονέων δεν είναι η επιχειρηματική δράση αλλά η διεκδίκηση. Με την κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση για αναγκαστική απόκτηση ΑΦΜ ανοίγει ο δρόμος για να αλλάξουν η φυσιογνωμία και ο ρόλος τους. Δεν θα το επιτρέψουμε. Και καλούμε κάθε Σύλλογο Γονέων, κάθε Ένωση Γονέων να φυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού αυτόν τον χαρακτήρα, στην πράξη.

Οι οργανώσεις των γονιών δεν θα γίνουν ούτε ΜΚΟ, ούτε φορείς υποταγής και κοινωνικής συναίνεσης, συναλλαγής και συνενοχής.

Είμαστε εδώ! Συνεχίζουμε να παλεύουμε.

Όποιος καπηλεύεται το μέλλον και τη ζωή των παιδιών μας, θα μας βρίσκει απέναντι. Με ή χωρίς ΑΦΜ…»