(ΕΛΜΕ) Καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση των μαθητών στις 30 Οκτώβρη.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις – συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι μαθητές στις 30 Οκτώβρη για τα κοινά και οξυμένα προβλήματα των σχολείων, ενάντια στις μνημονιακές και κυβερνητικές περικοπές στην Παιδεία, απευθύνουν μία σειρά συνδικαλιστικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ). Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 30 Οκτώβρη και στη συγκέντρωση στις 12.00 στα Προπύλαια, κηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας. Όπως τονίζει στο κάλεσμά του, τα προβλήματα είναι μεγάλα καθώς «τα κενά στην Εκπαίδευση είναι χιλιάδες (στον Πειραιά ανέρχονται σε 3.800 χαμένες διδακτικές ώρες τη βδομάδα), τμήματα των ΕΠΑΛ έκλεισαν και φέτος, τμήματα Β’ Ξένης Γλώσσας και Γενικής Παιδείας γίνεται προσπάθεια να συμπτυχθούν και τμήματα προσανατολισμού φτάνουν να έχουν ακόμη και 25 μαθητές στην τάξη (σε ορισμένα Λύκεια και περισσότερα). Εκπαιδευτικοί κοιμούνται σε παραλίες, γυρίζουν σε 3 και 4 σχολεία. Τα σχολεία στενάζουν οικονομικά, παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή (αντισεισμική θωράκιση, πυρασφάλεια, ακόμα και σε καρέκλες, μπάλες, στρώματα γυμναστικής κ.ά.). Τα βιβλία στα Ναυτικά ΕΠΑΛ καθυστερούν για μια ακόμα χρονιά…».
Επίσης το ΔΣ της Α’ – Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας καλεί τους εκπαιδευτικούς μαζί με τους μαθητές, την ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας), τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις Γονέων, την Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να απαιτήσουν:
⦁ Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ.
⦁ Να δημιουργηθούν νέα τμήματα όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός μαθητών και να μη μετακινηθούν μαθητές σε άλλες σχολικές μονάδες. Όχι στα 27άρια και 28άρια τμήματα.
⦁ Να εγκριθούν οι προτάσεις των σχολείων για μείωση των μαθητών στα τμήματα όπου φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
⦁ Να εγκριθούν όλες οι προτάσεις των σχολείων για τα τμήματα επιλογής της β΄ ξένης γλώσσας.
⦁ Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών – μαθητών.
⦁ 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις ΟΠ – 10 στα εργαστήρια.
⦁ Να καλυφθούν όλα τα κενά τώρα. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί.
⦁ Όχι στο «νέο Λύκειο». Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο. Ενιαίο 12χρονο σχολείο και δίχρονη Προσχολική Αγωγή.
⦁ Χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών. Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία με πλήρη εξοπλισμό, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, χώρους για άθληση, πολιτισμό.
⦁ Να λειτουργήσει η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη.
Καλεί τους εκπαιδευτικούς να διευκολύνουν τους μαθητές την ημέρα εκείνη, με όποιον τρόπο κρίνουν πρόσφορο.