Μαζικά και μαχητικά ήταν τα μαθητικά συλλαλητήρια, που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας.

Μαζικά και μαχητικά ήταν τα μαθητικά συλλαλητήρια, που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας.

 

 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές έδωσαν δυναμικό «παρών». Ιδιαίτερα μαζική η παρουσία μαθητών από τα Mουσικά και το Καλλιτεχνικό, εκατοντάδες μαθητές από Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου.     Οι μαθητές βροντοφώναξαν ότι θέλουν σχολείο που να μορφώνει όχι να εξοντώνει. Στη συνέχεια, κινήθηκαν με πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά του «Νόμου Γαβρόγλου».

Δυναμική ήταν η μαθητική πορεία στα Γιαννιτσά. Οι μαθητές από όλα τα Λύκεια, τα δύο ΕΠΑΛ και το Μουσικό Σχολείο της πόλης ,συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μάγγου και με πορεία κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο Πέλλας, όπου κατέθεσαν το πλαίσιο αιτημάτων τους.  Μέσα από την κινητοποίηση, αναδείχθηκαν τα προβλήματα των σχολείων της περιοχής και ιδιαίτερα το κτιριακό του Μουσικού Σχολείου. Στο πλευρό των μαθητών ήταν και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου με δικό του πλαίσιο αιτημάτων.

Εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Βέροιας πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου και στη συνέχεια μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι μαθητές αρχικά κατέθεσαν τα αιτήματά τους στην ΠΕ Ημαθίας. Στη συνέχεια, η δυναμική πορεία κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Κατερίνη, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, με ομόφωνη απόφαση του 15μελούς και τη στήριξη των καθηγητών τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.  Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν με μαζική παρουσία και οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης, που το προηγούμενο διάστημα κατάφεραν μέσα από τους αγώνες τους να εμποδίσουν τις καταργήσεις των ειδικοτήτων στο σχολείο τους. Η πορεία κατευθύνθηκε στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Δημαρχείο και στη συνέχεια κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης.

Πολύ καλή και γεμάτη παλμό η πορεία του Μουσικού Σχολείου Σερρών με γονείς και μαθητές να προβάλουν το θέμα των Πτυχίων και της πιστοποίησης, γνωστοποιώντας  τις αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και δεκαπενταμελούς αντίστοιχα, στους τοπικούς ιθύνοντες ,θέτοντας τους μπροστά στις ευθύνες τους.

 

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 

Στην Κομοτηνή από το πρωί  εκατοντάδες μαθητές του 4ου, του 2ου και του 1ου Γυμνασίου συναντήθηκαν με τους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου, του 1ου ΕΠΑΛ καθώς και μαθητές από το Λύκειο Ξυλαγανής. Η μεγάλη και μαχητική πορεία των μαθητών σταμάτησε αρχικά στην Περιφέρεια, στη συνέχεια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τέλος στο Δημαρχείο όπου οι μαθητές κατέθεσαν τα αιτήματά τους και απαίτησαν να βρεθεί άμεσα λύση. Με συνθήματα όπως «θέλουμε καθηγητές, θέλουμε βιβλία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία» και με μουσικές από το Μουσικό Σχολείο πέρασαν από κεντρικούς δρόμους της πόλης και στο τέλος έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Κομοτηνή μπροστά στο «αναπτυξιακό συνέδριο».   

Στην Ορεστιάδα, σχεδόν όλοι οι μαθητές της πόλης βρέθηκαν από το πρωί στους δρόμους. Η τεράστια πορεία των μαθητών, αφού πέρασε από κεντρικές οδούς της πόλης, έφτασε στο Δημαρχείο, όπου κατέθεσαν στον δήμαρχο τα αιτήματά τους.  Στην Καβάλα μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ, αλλά και άλλων Λυκείων και Γυμνασίων της Καβάλας βγήκαν μαχητικά μπροστά, κινητοποιήθηκαν στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο Δημαρχείο, καταθέτοντας τα αιτήματά τους. Ταυτόχρονα, πήραν απόφαση από αύριο κιόλας μέσα στα σχολεία να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, να πάρουν αποφάσεις για συνέχιση του αγώνα τους. Την ίδια στιγμή, σχολεία στην Ξάνθη, στη Δράμα αλλά και στον Ίασμο Ροδόπης βρίσκονται υπό κατάληψη, προγραμματίζοντας τις δράσεις τους τις επόμενες μέρες. 

Στη Θεσσαλία, μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία που διοργάνωσαν στη Λάρισα το 1ο, 2ο , 7ο ΕΠΑΛ με τη συμμετοχή μαθητών άλλων σχολείων. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 10:30 το πρωί στη κεντρική πλατεία και πορεύτηκαν μέχρι τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης την οποία και απέκλεισαν συμβολικά.   Στην Καρδίτσα, οι μαθητές διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία. Τον τόνο έδωσε το Μουσικό σχολείο Καρδίτσας με όργανα ,συνθήματα και την συμπαράσταση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και των καθηγητών τους. Μετά την συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, η πορεία των μαθητών κατευθύνθηκε πρώτα στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια στο δήμο Καρδίτσας, όπου αντιπροσωπεία σε συνάντηση με τους αρμόδιους παρουσίασαν τα αιτήματα τους και διεκδίκησαν λύσεις.  Συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων και στη συνέχεια πορεία μέσα από κεντρικούς δρόμους, προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έκαναν οι μαθητές της πόλης. «Παλεύουμε για ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» τόνισαν οι μαθητές σχολείων του νομού Τρικάλων.

 

Στη Στερεά Ελλάδα 

Με την πιο μαζική και μαχητική κινητοποίηση της τελευταίας 5ετίας αντέδρασαν οι μαθητές της Θήβας στα προβλήματα του σχολείου και της εκπαίδευσης ευρύτερα. πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και συγκέντρωση στο δημαρχείο. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι μαθητές του 1ου και 2ου Λυκείου και του ΕΠΑΛ.    Στη Λαμία, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Απόφαση για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση είχαν πάρει τέσσερα σχολεία, αλλά συμμετείχαν μαθητές από τα περισσότερα Λύκεια και Γυμνάσια της πόλης. Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος και καθηγητές μετά από απόφαση της ΕΛΜΕ για δίωρη στάση εργασίας.

Μαθητές από σχολεία της Χαλκίδας συγκεντρώθηκαν στην Παραλία και στη συνέχεια διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης. Στη κινητοποίηση, παραβρέθηκε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Χαλκίδας και αντιπροσωπεία καθηγητών. Η πορεία κατέληξε στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση, όπου αντιπροσωπεία κατέθεσε το ψήφισμα της κινητοποίησης. Αντίστοιχα, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μαντουδίου πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στο δημαρχείο.  Στα Ψαχνά, μαθητές του Ενιαίου Λυκείου και του ΕΠΑΛ κρέμασαν πανό στο σχολείο τους, που έγραφε «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά»

 

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Βαρθολομιό το Μουσικό Σχολείο πραγματοποίησε κατάληψη και πορεία στους δρόμους της Αμαλιάδας μαζί με το πρώτο λύκειο Αμαλιάδας

Αγρίνιο, το Μουσικό Σχολείο πραγματοποίησε πορεία των μαθητών στους δρόμους έως το Δημαρχείο οι καθηγητές συνέβαλαν στην Πανελλαδική δράση με στάση εργασίας.

 

Περιφέρεια Ηπείρου

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε, δυναμική μαθητική κινητοποίηση. Μαθητές από σχολεία της πόλης συγκεντρώθηκαν στις 10.30 στην Ακαδημία και με τα συνθήματα τους, τα πανό και τα τύμπανα τους κατευθύνθηκαν προς τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για να καταθέσουν τα αιτήματά τους.  Στο πλευρό των μαθητών από νωρίς το πρωί ήταν και η Ένωση Γονέων του νομού, απαντώντας και σε κρούσματα τρομοκρατίας και απειλών από τις Διευθύνσεις που δέχτηκαν μια σειρά από σχολεία της πόλης.

Στην Πρέβεζα. Λίγο μετά τις 10.30 οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης συναντήθηκαν στο πάρκο Πυροβολικού και από εκεί πραγματοποίησαν δυναμική πορεία διαμαρτυρίας στη Λεωφόρο Ειρήνης. Οι μαθητές κατέληξαν στο δημαρχείο της Πρέβεζας, όπου κρέμασαν το πανό τους στο μπαλκόνι του κτιρίου. Αντιπροσωπεία του παρέδωσε στον δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στην Άρτα, οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολείων τους και σε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κατάληψη 15 Γυμνάσια και Λύκεια.

 

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Στη Ζάκυνθο οι μαθητές έκαναν αποχή σηκώνοντας το θέμα της έλλειψης σίτισης.

 

Στη Κέρκυρα  το Μουσικό Σχολείο συμμετείχε μεταξύ άλλων στην Πορεία των μαθητών.

 

Στη Λευκάδα, με σταθμό συνάντησης τον Άγιο Μηνά, μαθητές από το 2ο Λύκειο, από το Μουσικό Σχολείο και το ΕΠΑΛ ξεκίνησαν πορεία από το κέντρο της πόλης, με σταθμούς το δημαρχείο και την περιφέρεια και κατάληξη στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου αντιπροσωπείες μαθητών από κάθε σχολείο κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Καταλήψεις έγιναν στα σχολεία στο Νυδρί και τη Βασιλική με αποφάσεις των 15μελών τους Συμβουλίων. Στο Νυδρί, μάλιστα, έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες του διευθυντή να αποτρέψει την κατάληψη κάτω από την αποφασιστική στάση των μαθητών.

 

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στη Σάμο, στο Καρλόβασι, οι μαθητές από το ΕΠΑΛ και το ΓΕΛ συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και με σύνθημα «Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με το λαό και κάθε μαθητής», πραγματοποίησαν μαχητική πορεία μέσα στην πόλη. Την ίδια στιγμή στο Βαθύ μεγάλη πορεία πραγματοποίησαν οι μαθητές από το ΕΠΑΛ το ΓΕΛ και το Γυμνάσιο στον παραλιακό δρόμο της Σάμου. Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη Χίο, μαθητές του 3ου ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ της πόλης με πορεία στους κεντρικούς δρόμους βροντοφώναξαν ότι θα παλέψουν για σχολείο και ζωή που τους αξίζει.

Στη Λήμνο, εκπαιδευτικοί μαθητές και γονείς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, στο νέο σχολείο της αγοράς και των επιχειρηματικών ομίλων, στο νέο λύκειο μέσα από το οποίο χτίζεται ένα ακόμα πιο σκληρό, ταξικό και ανταγωνιστικό σχολείο.

 

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου    

Το «παρών» στο πανελλαδικό μαθητικό ραντεβού έδωσαν και οι μαθητές της Ρόδου. Ο παλμός δόθηκε από το 1ο, 2ο και το Εσπερινό ΕΠΑΛ της πόλης, που με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Οι μαθητές έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και έφτασαν έξω από το δημαρχείο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αντιπροσωπεία των 15μελών των παραπάνω σχολείων κατέθεσε ψήφισμα και κάτω από την πίεση των μαθητών οι υπεύθυνοι δεσμεύτηκαν να φέρουν το θέμα στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην Καλαμάτα το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας μπροστά στην πορεία για την Δευτεροβάθμια ,όπου Οι μαθητές μαζί με τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου  και την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων  εξέθεσαν στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα προβλήματά τους. Την έλλειψη καθηγητών, την αναγνώριση  των Μουσικών Σπουδών. όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος των Μουσικών Σχολείων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι  μαθητές από το 6 Λύκειο Καλαμάτας για τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Στην Κόρινθο η πορεία των μαθητών είχε προορισμό την Δευτεροβάθμια Διεύθυνση.

 

Περιφέρεια Κρήτης

Στην Κρήτη βγήκαν μαζικά  διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα στη λειτουργία τω σχολείων  τους.

Στα Χανιά, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη Δημοτική Αγορά και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους, περνώντας μπροστά από το Δημαρχείο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους, μεταξύ άλλων, και στον νόμο Γαβρόγλου, ο οποίος επιφέρει αλλαγές, δημιουργώντας «ένα νέο Λύκειο το οποίο δεν επιθυμούμε», όπως λένε οι ίδιοι.

Στο Ρέθυμνο, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης.

Στο Ηράκλειο, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν μαζί με γονείς και καθηγητές στην πλατεία Ελευθερίας.

Το άρθρο θα συμπληρώνεται καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας .