Όχι στην υποβάθμιση των Μουσικών Σχολείων – Απόσυρση των αρνητικών αλλαγών
Με την πάγια πλέον τακτική του αιφνιδιασμού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει, μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο με τίτλο “Συνέργειες Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλες διατάξεις” άρθρο που αφορά την λειτουργία των Μουσικών Σχολείων. Συγκεκριμένα πρόκειται για το άρθρο 40 του νομοσχεδίου το οποίο επιφέρει σημαντικές αρνητικές αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο με βάση τον οποίο λειτουργούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.
Το συγκεκριμένο άρθρο έχει ήδη ξεσηκώσει διαμαρτυρία από τους συλλογικούς φορείς μαθητών-γονέων-εκπαιδευτικών οι οποίοι διεκδικούν λύση στα σοβαρά προβλήματα:
- ελλείψεις σε ειδικό διδακτικό προσωπικό (καθηγητές μουσικής), βιβλία, μουσικά όργανα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό
- αναγνώριση των παρεχόμενων μουσικών σπουδών
- ζητήματα με την μεταφορά των μαθητών
Με το συγκεκριμένο άρθρο όχι μόνο δεν δίνεται απάντηση σε αυτά τα προβλήματα αλλά προωθείται παραπέρα υποβάθμιση των Μουσικών Σχολείων:
- Υποβαθμίζεται ο σκοπό τους, από την “προετοιμασία και κατάρτιση των νέων που επιθυμούν αν ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής” σε αυτόν της “προετοιμασίας, ενθάρρυνσης και στήριξης του ενδιαφέροντος των μαθητών για την μουσική”.
- Καταργείται ο ρόλος της Πενταμελούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής η οποία έχει αποφασιστικό ρόλο στην λειτουργία του Σχολείου.
- Υποβαθμίζονται τα απαιτούμενα προσόντα των εκπαιδευτικών, προωθώντας ουσιαστικά την λογική της 2ης ανάθεσης όπου τα ειδικά μαθήματα δεν θα διδάσκονται από ειδικευμένους καθηγητές αλλά από τους καθηγητές των γενικών μαθημάτων.
- Καταργείται η νομοθετικά κατοχυρωμένη ευθύνη του Κράτους και συγκεκριμένα του Υπ. Παιδείας στην παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού σε τεχνικά μέσα, μουσικά όργανα, εκπαιδευτικό υλικό, εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων που αποτελούν την βάση της λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων.
Είναι σαφές πως οι συγκεκριμένες επιλογές οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση των Μουσικών Σχολείων αλλά και συνολικά της μουσικής εκπαίδευσης, στην παραπέρα εμπορευματοποίησης της μουσικής εκπαίδευσης. Αυτό αναγκάζει τους γονείς να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη προκειμένου να δώσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα εφόδια για την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.
Η υποβάθμιση των Μουσικών Καλλιτεχνικών Σχολείων αποτελεί μια σαφή πολιτική επιλογή τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων που αντιμετωπίζουν το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στον Πολιτισμό και την Παιδεία ως κόστος. Ο στόχος του “εξορθολογισμού των δαπανών” συνδέεται με την δέσμευση της κυβέρνησης για αυξημένα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στο σχέδιο του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού που συζητιέται αυτές τις μέρες, και όπου εκφράζεται συνολική επίθεση απέναντι στην ζωή των εργαζόμενων και της νεολαίας, με αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, πετσόκομα των κοινωνικών δαπανών, ειδικά σε Παιδεία-Υγεία, και από την άλλη φοροαπαλλαγές και κάθε λογής επιδοτήσεις προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.