ΣΓΚ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ : Παρέμβαση του Συλλόγου στην ΔΔΕ Γ Αθήνας

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Περιστέρι, 17-5-2024

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Α.Π 127/17-5-224

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου (Λ.Τ) Περιστερίου, στην βάση των αποφάσεων των Γενικών μας Συνελεύσεων (5/11/23 και 4/2/24), παρεμβαίνει σήμερα στην Διεύθυνση Β’θμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, για να διαμαρτυρηθεί εντόνως και να καταγγείλει τα κάτωθι:

 

  1. Περισσότερες από 1000 χαμένες διδακτικές ώρες Γενικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας υπέστησαν οι μαθητές μας το σχολικό έτος 2023-24, ενώ οι καθηγητές των κατευθύνσεων Κινηματογράφου και Χορού ανέλαβαν υπηρεσία στα τέλη Γενάρη (!), παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις που έδιναν οι αρμόδιες αρχές του ΥΠΑΙΘΑ στους Συλλόγους Γονέων και στα δευτεροβάθμια όργανά τους τον Ιούλιο του 2023.

Όλη την χρονιά έλειπαν ειδικότητες Φυσικής, Φιλολογίας, Βιολογίας και Γυμναστικής σε Γυμνάσιο και Λύκειο, με αποτέλεσμα να μην τηρείται – για μεγάλα χρονικά διαστήματα – το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Ποιοί και με ποιόν τρόπο θα δώσουν πίσω στα παιδιά μας τις χαμένες ώρες διδασκαλίας τους; Ποιοί και με ποιόν τρόπο θα δώσουν πίσω στους αδιόριστους/αναπληρωτές/ωρομίσθιους καθηγητές τα χαμένα μεροκάματα; Ποιοί και με ποια μεθοδολογία θα «αξιολογήσουν» τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες;

Καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις και τον κρατικό μηχανισμό για την – μόνιμη και διαχρονική – κλοπή χιλιάδων διδακτικών ωρών από τους μαθητές και τις οικογένειές τους αλλά και από τους εργαζόμενους καθηγητές. Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όποιους τρόπους θεωρήσουμε αποτελεσματικούς, ώστε να δικαιωθούν οι εργαζόμενες οικογένειες μαθητών και καθηγητών για τις τραγικές καθυστερήσεις στις προσλήψεις, αλλά και για να βρίσκονται όλοι οι καθηγητές/ήτριες στην θέση τους στο πρώτο κουδούνι του σχολείου τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

 

  1. Το Καλλιτεχνικό σχολείο Περιστερίου, που στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο που κατασκευάστηκε στo πλαίσιo των περιβόητων ΣΔΙΤ, από την χρονιά έναρξης λειτουργίας του το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, στερείται της ύπαρξης και λειτουργίας εξοπλισμένου και ασφαλούς εργαστηρίου Φ.Ε και για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην μεγάλη πλειονότητα των σχολείων Β΄θμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Παρά τις ενέργειές μας, σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Αιγάλεω, για να ανακατασκευαστεί ο χώρος που είχε παλαιότερα (από το 2021) υποδειχθεί αρμοδίως ως ο καταλληλότερος και τα γραπτά αιτήματά μας στην Διεύθυνση του σχολείου αλλά και στην ΑΤΕΣΕ Α.Ε ήδη από τον Δεκέμβρη του 2023, στα οποία ζητάμε να μας γνωστοποιηθεί γιατί το σχολείο δεν διαθέτει εργαστήριο, αλλά και να επιληφθούν άμεσα του ζητήματος με σκοπό την επίλυσή του, δεν έχουμε ακόμα καμία ενημέρωση, καμία πληροφόρηση.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίζεται αυτό το καθεστώς άνισων όρων εκπαίδευσης για τα παιδιά μας.

 

  1. Η στέγαση του σχολείου μας στο παρόν κτίριο έγινε βιαστικά, χωρίς να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις που να ικανοποιούν τις αυξημένες απαιτήσεις που έχει ένα Καλλιτεχνικό σχολείο. Εκτός αυτού, η συστέγασή μας με άλλες τρεις και τέσσερις εκπαιδευτικές δομές πολλαπλασιάζουν και εντείνουν τα προβλήματα λειτουργίας. Εδώ και κάποια χρόνια συζητείται η μεταστέγασή μας στο κτίριο του πρώην ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Περιστερίου, για το οποίο όμως γνωρίζουμε ότι δεν πληροί ούτε αυτό τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Ο Δήμος δηλώνει ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα για την ανακατασκευή του χώρου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ, ενώ η γραφειοκρατία που απαιτείται μας αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι ανυπέρβλητη. Υπάρχει τελικά βούληση να μεταφερθεί το σχολείο σε χώρο και κτίριο άξιο των προσδοκιών των γονιών και των μαθητών μας ή μας εμπαίζουν οι «φορείς»;

 

  1. Η ΑΤΕΣΕ Α.Ε είναι η εταιρεία που κατασκεύασε το κτίριο και το διαχειρίζεται για 30 (;) χρόνια, με το αζημίωτο όπως εκτιμάμε. Λέμε εκτιμάμε, γιατί διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε την σύμβαση που έχει συνάψει με το ελληνικό δημόσιο, όσο αδιανόητο κι αν ακούγεται αυτό. Δεν απάντησε ποτέ στο αίτημά μας για το σχολικό εργαστήριο, σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όπως π.χ την επισκευή και αντικατάσταση των ψυκτών που έχει αφαιρέσει από το σχολείο εδώ και 5 μήνες και δεν τους έχει επιστρέψει. Η επικοινωνία μας μαζί τους αποκλειστικά μέσω της Διεύθυνσης του σχολείου είναι ιδιαίτερα προβληματική. Ζητάμε από το γραφείο ΔΔΕ Γ’ Αθήνας να συμβάλλει ώστε να μας κοινοποιηθεί η σύμβαση Δημοσίου-ΑΤΕΣΕ όπως και να βελτιωθεί η επικοινωνία μας μαζί τους.

 

  1. Τα τελευταία 2 χρόνια αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με τις μετακινήσεις των μαθητών, διαφορετικής ποιότητας και έντασης. Καθυστερήσεις, ακύρωση δρομολογίων, παρολίγον ατυχήματα και πολλές φορές αγενής συμπεριφορά των ιδιοκτητών των τουριστικών γραφείων όταν ο Σύλλογος ή τα ίδια τα μέλη μας διαμαρτύρονται για όλα αυτά. Η αλαζονική συμπεριφορά τους οφείλεται στους όρους των συμβάσεων που υπογράφουν με την Περιφέρεια, η οποία λειτουργεί υπό την απειλή των άγονων μειοδοτικών διαγωνισμών. Απαιτούμε να αποφασίσει η Περιφέρεια να διαθέτει δικά της οχήματα με δικούς της υπαλλήλους ως οδηγούς, ώστε πρώτον να εκλείψει ο εκβιασμός των ιδιωτών ιδιοκτητών πούλμαν και δεύτερον να βελτιωθούν οι όροι των επόμενων συμβάσεων επ’ωφελεία των μαθητών και των σχολείων. Τώρα κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών που νομοθετεί η κυβέρνηση, κάνοντας μάλιστα και απαράδεκτη διάκριση μεταξύ των μαθητών Καλλιτεχνικών και Μουσικών σχολείων.