ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού και του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης, στα πλαίσια των αποφάσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, μετά από κοινή σύσκεψη για τις τελευταίες εξελίξεις που πλήτουν άμεσα τα σχολεία μας αποφασίσαμε τα εξής:

1. Καταδικάζουμε τη νέα ΚΥΑ 50025/2018 και την εγκύκλιο 53883/4, όπου τίθενται χιλιομετρικοί περιορισμοί στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία μας, κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αυτών των σχολείων. Η νέα ΚΥΑ δεν παίρνει υπόψιν ότι τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία εξυπηρετούν πολλούς δήμους, οι μαθητές έχουν επιπλέον ώρες και μεταφέρουν καθημερινά εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τους χιλιομετρικούς περιορισμούς για να δικαιούται δωρεάν μεταφορά ένας μαθητής του Καλλιτεχνικού σχολείου θα πρέπει η κατοικία του να απέχει από το σχολείο 3000 μέτρα αν είναι μαθητής γυμνασίου και 5000 αν είναι λυκείου. Αυτά τα χιλιόμετρα αποκλείουν αρκετές περιοχές μαθητών που φοιτούν στο Καλλιτεχνικό Σχολείο.

Για τους μαθητές του Μουσικού σχολείου που δεν μεταφέρουν βαριά και ογκώδη όργανα ο χιλιομετρικός περιορισμός που τίθεται για να έχουν δωρεάν μεταφορά είναι τα 1500 μέτρα. Μόνο οι μαθητές που μεταφέρουν ογκώδη όργανα έχουν δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς, οι οποίοι ωστόσο δεν αποτελούν την πλειοψηφία.

2. Απαιτούμε τη μη εφαρμογή του νόμου της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την εισαγωγή στα Μουσικά Πανεπιστήμια το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, η οποία μπήκε σε εφαρμογή τρεις μήνες πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Ο τρόπος που προτείνει η κυβέρνηση πρόκειται να αδικήσει τους μαθητές, καθώς καλούνται να εξεταστούν σε νέα αντικείμενα και ύλη η οποία δεν διδάσκεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν υπάρχουν καν εγχειρίδια μελέτης. Τέτοια μαθήματα είναι η «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», ενώ επιπλέον μαθήματα όπως η ιστορία της μουσικής δεν διδάσκεται με καθορισμένη ύλη. Αντίστοιχα το μάθημα μορφολογία διδάσκεται μόνο στη Β΄Λυκείου στα μουσικά σχολεία για μια ώρα τη βδομάδα, ενώ η Μουσική Τεχνολογία είναι μάθημα επιλογής που συνήθως δεν διδάσκεται λόγω έλλειψης καθηγητή.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να συμμετέχουν το Σάββατο 2 Μαρτίου, ημέρα πανελλαδικής δράσης με απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, στην κινητοποίηση στο Ηράκλειο, που θα γίνει στην Πλ. Ελευθερίας στις 11.00 το πρωί, καθώς και τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 10.00 π.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης (Κνωσσού 7), όπου θα κατατεθεί υπόμνημα με τα συγκεκριμένα αιτήματα.

Διεκδικούμε:

· Την κατάργηση της νέας ΚΥΑ.

· Η δημιουργία δημόσιου φορέα μετακίνησης των μαθητών με ασφαλή μέσα και ειδικευμένο προσωπικό.

· Να μην εφαρμοστεί φέτος με τον συγκεκριμένο τρόπο η εισαγωγή των μαθητών στα τμήματα Μουσικών Σπουδών.

· Εγχειρίδια Μελέτης με συγκεκριμένη ύλη για όλους τους υποψήφιους.

· Απόλυτα ειδικευμένους εκπαιδευτικούς σε όλα τα εξεταζόμενα αντικείμενα στα σχολεία.

· Η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης της προετοιμασίας των μαθητών στα εξεταζόμενα αντικείμενα, αποκλειστικά δωρεάν στο δημόσιο σχολείο, με πρόσληψη εκπαιδευτικών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 11.00 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 10.00 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ηράκλειο, 28/2/2019

 

Tο κείμενο συνυπογράφουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης 

 

και η Ένωση Γονέων Ηρακλείου.