ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ Προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

www.sgkmousver.blogspot.com  e-mail: sgkmousver@gmail.com

Βέροια, 12 Σεπτεμβρίου 2018  Προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας

 Καταγγελία –Αίτηση

Του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Κατά παντός υπευθύνου και παντός εμπλεκομένου οργάνου ή προσώπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ή άλλου φορέα ή προσώπου που είναι αρμόδιος για το έργο της μεταφοράς των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Κυρία / Κύριε Εισαγγελέα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας απαρτίζεται από τα εξής μέλη :

  • Δέσποινα Παρίση, πρόεδρος, τηλέφωνο 6949675688
  • Δέσποινα Σαρηγιαννίδου, αντιπρόεδρος, τηλέφωνο 6936781266
  • Νικόλαος Παπαγιάννης, γραμματέας, τηλέφωνο 6945152085
  • Παρασκευή Ανδρεάδου, ταμίας
  • Ευγενία Δουλδούρα, μέλος, όλοι κάτοικοι Βέροιας

Ζητούμε την παρέμβαση και τη συνδρομή σας έναντι των καταγγελλόμενων προσώπων διότι από πράξεις ή παραλείψεις τους χθες 11/9/18 κατά την ημέρα του αγιασμού των σχολείων ενόψει του νέου διδακτικού έτους δεν υπήρχαν λεωφορεία ή άλλα μεταφορικά μέσα ώστε οι μαθητές του σχολείου μας από την πόλη της Νάουσας και όλη την περιοχή γύρω από αυτή να μεταφερθούν στο σχολείο και το ίδιο πρόκειται να γίνει και τις επόμενες μέρες για αόριστο χρόνο. Μάλιστα τελευταία στιγμή έγινε εφικτή η μεταφορά των μαθητών μας από τις περιοχές Βέροιας και Αλεξάνδρειας η οποία πριν μία εβδομάδα ήταν και αυτή αβέβαιη.

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας, όπως και τα αντίστοιχα των άλλων πόλεων της χώρας, έχει ιδιαιτερότητες ως προς τη μεταφορά μαθητών και διέπεται και από ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς οι μαθητές του προέρχονται από όλο το Νομό Ημαθίας και δεν είναι εύκολο πχ. για τους γονείς των μαθητών μας της περιοχής της Νάουσας, εργαζόμενοι οι περισσότεροι, να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους ή να επωμίζονται το κόστος της μεταφοράς τους και ούτε είναι δικό τους καθήκον η ασφαλής μεταφορά (που επίσης έχει ιδιαιτερότητες πχ καθημερινή μεταφορά μουσικών οργάνων).

Στη συνημμένη ΚΥΑ υπ΄αριθ. 24001 (ΦΕΚ Β 1449/14.6.2013) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, καθώς και στη λοιπή νομοθεσία για το θέμα της μεταφοράς μαθητών, προβλέπεται στο άρθρο 1 παρ. 1 ότι οι Περιφέρειες μεταφέρουν δωρεάν όλους τους μαθητές των σχολείων και στο άρθρο 1 παρ. 5 ότι η μεταφορά των μαθητών των μουσικών σχολείων γίνεται χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που τίθενται στην παρ. 1 για τα υπόλοιπα σχολεία.  Στο άρθρο 2 προβλέπεται η διαδικασία για την οποία αρμόδια είναι και πάλι η Περιφέρεια και στο άρθρο 5 παρ. 2 επίσης παρατίθενται οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Εν προκειμένω οι υπηρεσίες της Αντιπεριφερειακής ενότητας Ημαθίας θα ήταν αυτές που θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει έγκαιρα για τη μεταφορά των μαθητών από την πρώτη μέρα καθώς οι προβλεπόμενες ενέργειες – συμβάσεις – διαδικασίες θα έπρεπε να είχαν γίνει και ολοκληρωθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2018 όπως προβλέπεται.

Προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην επίλυση του προβλήματος από έντονη ανησυχία και προβληματισμό για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών μας στο σχολείο τους, το οποίο έχει μεταφερθεί από το εφετινό έτος στις εγκαταστάσεις του πρώην πανεπιστημίου στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας, διαπιστώσαμε από τις επαφές μας με τις υπηρεσίες της Αντιπεριφερειακής ενότητας Ημαθίας (οικονομική υπηρεσία , γραφείο αντιπεριφερειάρχη κ.α.) και με τους προέδρους στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και στα Αστικά ΚΤΕΛ ότι για άλλη μία χρονιά υπάρχει πρόβλημα και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην κατάρτιση , όσο και στην τήρηση των συμβάσεων της περιφέρειας με τα μεταφορικά μέσα , η οποία οφείλεται σε καθυστερήσεις ή προσωπικές διαμάχες ή ασυνεννοησία ή μετάθεση ευθυνών ή όλα αυτά μαζί μεταξύ υπηρεσιών και αρμόδιων οργάνων που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και ζητούμε τη βοήθειά σας. Μάλιστα από τους εκπροσώπους των μεταφορικών μέσων μία εβδομάδα πριν τον αγιασμό ακούσαμε το απίστευτο «είστε οι πρώτοι που ενδιαφερθήκατε φέτος για τη μεταφορά των μαθητών» και το «όλα είναι στον αέρα» για το ίδιο ζήτημα δηλαδή κανείς αρμόδιος της Πολιτείας δεν είχε έως τότε επικοινωνήσει μαζί τους.

Να σημειωθεί πως το ζήτημα αυτό της μη έγκαιρης μέριμνας για τη μεταφορά των μαθητών, όχι μόνο του Μουσικού Σχολείου αλλά και όλων των σχολείων του Νομού Ημαθίας, τόσο στις αρχές κάθε σχολικής χρονιάς αλλά πολλές φορές και στη μέση αυτής, έχει απασχολήσει τόσο εμάς όσο και τα υπόλοιπα σχολεία κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη και πως είναι πρώτη φορά που ερχόμαστε στον Εισαγγελέα για ένα τέτοιο θέμα. Επίσης να σημειωθεί ότι αυτό είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στο Νομό Ημαθίας, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι στους υπόλοιπους 6 από τους 7 Νομούς εντός της ίδιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το ίδιο ζήτημα δουλεύει «ρολόϊ» και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αφού τα απαραίτητα έγγραφα εκδίδονται μήνες πριν από τις υπηρεσίες, οι συμβάσεις καταρτίζονται σε εύλογο χρόνο γίνονται και οι πληρωμές και όλοι είναι έτοιμοι στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, άρα μόνο εδώ «κάτι δεν πάει καλά» όχι μόνο για φέτος αλλά εδώ και χρόνια και επομένως κάτι πρέπει να γίνει και να ερευνηθεί το ζήτημα ή έστω να ενοχληθούν οι αρμόδιοι και να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιοι από αυτούς κάνουν καλά τη δουλειά τους και ποιοι όχι, ζημιώνοντας τόσες οικογένειες πολιτών, την Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο.

Είναι ανεπίτρεπτο όμως τη στιγμή που εμείς οι γονείς παλεύουμε καθημερινά να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και παράλληλα να εργαζόμαστε πληρώνοντας εξοντωτικούς φόρους, να εξαναγκαζόμαστε να αφήνουμε τις δουλειές μας ή να υποβαλλόμαστε σε καθημερινά έξοδα μεταφοράς των παιδιών μας για αποστάσεις 10-20 χιλιομέτρων καθημερινά, ενώ θα έπρεπε κάποιοι άλλοι να είχαν κάνει σωστά το καθήκον για το οποίο τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία.

Η Πρόεδρος                                   Ο Γραμματέας

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΡΙΣΗ             ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ